Amersfoort stemt over woontoren in Liendert, wijkbewoners willen meepraten

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - De Amerfoortse gemeenteraad stemt vanavond over de bouw van een hoge woontoren in de wijk Liendert. Volgens de gemeente is het gebouw hard nodig om aan de vraag naar woningen te voldoen, maar in de wijk is er verzet van omwonenden.
De geplande woontoren telt straks twaalf verdiepingen. Op die manier komen er 120 woningen bij en daar is de gemeente blij mee. Vooral naar sociale huurwoningen is veel vraag en er is weinig aanbod. Bovendien is het aantal locaties in de stad waar woningen gebouwd kunnen worden beperkt. Amersfoort wil in de komende twaalf jaar 13.000 huizen bouwen om aan de vraag te voldoen.

VERKEERSTOENAME

"Wij snappen ook wel dat er woningen moeten komen", zegt Francis Hazekamp van buurtcomité Liendert Bezorgd. Maar ze vindt wel dat Amersfoort de woningen ongelijk verdeelt over de wijken. Ook is ze bang dat er straks ongelukken gebeuren door de verkeerstoename. Door de buurt fietsen dagelijks tientallen leerlingen van 't Hooghe Landt.
Ook andere bewoners vinden het aantal woningen wel erg veel. Volgens David van Bokhorst is Liendert een kwetsbare wijk waar de leefbaarheid en de veiligheid al onder druk staan. "De gemeente heeft hier helemaal geen oog voor en staat daarom met 10-0 achter als het om vertrouwen gaat."

BETROKKEN

Het vertrouwen was volgens het buurtcomité groter geweest als de gemeente de bewoners beter had betrokken bij de plannen. Francis Hazekamp had dan graag mee willen denken. "Dan heb je ook meer kans dat mensen mee willen werken aan zo'n project."
Maar Astrid Janssen, wethouder ruimtelijke ordening, is van mening dat bewoners wel degelijk wat te zeggen hebben. Niet als het gaat om het aantal woningen, maar wel over het groen in de wijk, verkeerstoename en veiligheid. "Dit is nog lang niet het einde van het traject".
Als de gemeenteraad vanavond instemt met het plan voor de woontoren in Liendert dan start de bouw ervan op zijn vroegst in 2021.
Reportage met bewoners van de wijk Liendert
Amersfoort stemt over hoge woontoren in Liendert

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.