2018: Utrechts nieuws waar je blij van werd

De aangepaste fiets van Teun (8) werd gestolen, maar ook weer gevonden.
De aangepaste fiets van Teun (8) werd gestolen, maar ook weer gevonden. © Floor Knuistingh-Neven
UTRECHT - "Waarom hebben jullie alleen maar negatief nieuws?" Het is een vraag die de redactie regelmatig wordt gesteld. Niet zo gek, want slecht nieuws heeft inderdaad de overhand. Journalisten moeten immers aan de kaak stellen wat er misgaat en berichten over dat wat afwijkt.
Niet bepaald de ingrediënten voor een goed-nieuwsshow dus, maar toch brachten we afgelopen jaar ook tal van positieve verhalen. Reportages, artikelen, filmpjes en foto's die je hopelijk een (glim)lach bezorgden en waarvan je een goed gevoel kreeg. We pikken er een aantal mooie uit. Lees, kijk en geniet.
HISTORISCHE VONDSTEN IN MARKTPLAATS-KAST
Het is januari. Utrechter Martijn Rosdorff houdt van antieke kasten en tikt via Marktplaats een fraai exemplaar op de kop. In een van de lades blijken tientallen historische documenten te liggen. De oudste stamt uit 1760. De Utrechter houdt via de Twitter-hashtag #dela bij wat hij allemaal in de kast vindt. Tussen Kunst en Kitsch is er niks bij!

OH JEE, MIJN CANTA

Bureaucratie in Breukelen. De gehandicapte Naomi moet van het UWV haar Canta inleveren. De instantie stelde de 45-kilometerauto altijd beschikbaar, maar ineens woont Naomi te dicht bij haar werk.
De reportage van RTV Utrecht over de Canta-kwestie zorgt voor een golf van verontwaardiging. Als ook landelijke media zich op het verhaal storten, komt er toch een happy end: Naomi mag haar autootje houden.

GRATIS ETEN

'Heeft u geen geld, dan mag u 1 maaltijd gratis uitzoeken'. Een briefje met die tekst hangt achter het raam van de levensmiddelenwinkel van Bader Dahhan in de Utrechtse wijk Lombok. De eigenaar van de zaak geeft gratis eten weg. Utrechters zijn vol lof over het initiatief.

IJSPRET

Voor schaatsliefhebbers is natuurijs het summum. En natuurijs, dat was er dit jaar in overvloed. Op de been blijven is soms lastig, maar dat hoort erbij. Zoals in het filmpje hieronder uit Doorn.
En natuurlijk moet je oppassen dat je niet door het ijs zakt, zoals gebeurde in Molenpolder bij Maarssen.
Uiteraard maakten we ook echt mooie schaatsfilmpjes.

1 APRIL

Het is de tijd van grappen en grollen op 1 april. Je moet ervan houden. In Utrecht worden weer heel wat stunts uitgehaald. Zo komt de gemeente met een belangrijk nieuwtje: het stadskantoor wordt in de loop van het jaar rood-wit geschilderd in de kleuren van de Utrechtse stadsvlag. En dat ziet er zo uit...
Stadskantoor in rood-wit.
Stadskantoor in rood-wit. © GemeenteUtrecht, Twitter

LOTERIJGELUK

In Nieuwegein, Lopik, Bunnik en Utrecht worden dit jaar forse loterijprijzen gewonnen. Laurie uit Leidsche Rijn neemt een cheque van 25.000 euro voor haar vriend in ontvangst. "We zijn pas ouders geworden van onze Liv", vertelt ze. "Bij een baby komen een hoop kosten kijken. Deze prijs komt dus op een geweldig moment!" Gefeliciteerd nog, geluksvogels!
Laurie uit Leidsche Rijn kan het niet geloven
Laurie uit Leidsche Rijn kan het niet geloven © Postcode Loterij

LINTJE KWIJT OP KONINGSDAG

Koningsdag is een achtbaan van emoties voor de Utrechtse Ria Glas. Voor haar vrijwilligerswerk krijgt ze een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Jan van Zanen. Paniek en verdriet vechten om voorrang als ze het lintje een paar uur later alweer kwij is. Na een koortsachtige zoektocht, onder meer via Twitter, meldt de vinder zich 's avonds bij RTV Utrecht. Eind goed, al goed.
De reactie van Ria: "Dit is fantastisch! Ik ben zo opgelucht. En het is ook zo lief van al die mensen die jullie bericht hebben gedeeld en hebben gezocht op de vrijmarkt."
De reactie van Ria: "Dit is fantastisch! Ik ben zo opgelucht. En het is ook zo lief van al die mensen die jullie bericht hebben gedeeld en hebben gezocht op de vrijmarkt." © Rien Kooij

UTRECHT SHOPSTAD

Goed nieuws is er dit jaar voor liefhebbers van shoppen in Utrecht. Populaire ketens, zoals Decathlon en Amac, strijken neer in The Wall. Ook wordt Hoog Catharijne verder uitgebreid. En last but not least: Leidsche Rijn Centrum opent eindelijk de deuren.
JIAXIN (8) MAG KAT REDDEN
Voor één keer een kat uit de boom halen als een echte brandweervrouw. Dat is de wens van de 8-jarige Jiaxin uit Utrecht. Als peuter is ze naar Nederland gekomen en sindsdien heeft ze al elf hartoperaties gehad. Stichting Make A Wish Nederland en brandweerpost Voordorp besluiten haar droom uit te laten komen. Prachtig.
AANGEPAST E-FIETSJE
Het elektrische fietsje van Teun (8) uit Maarssen is gestolen. De jongen lijdt aan een spierziekte en heeft daarom trapondersteuning nodig. Zijn moeder plaatst een oproep op Facebook die meer dan 35.000 keer wordt gedeeld. "Onze stoere bink fietst graag tot de zomer lekker naar school. Nu is hij erg verdrietig dat zijn coole fiets is meegenomen", schrijft ze.
De impact van haar bericht is enorm. Op een doneersite komt naar aanleiding van haar oproep ruim 3200 euro binnen voor een nieuw fietsje. Een fietsenmaker in Utrecht laat weten dat hij wel een nieuwe wil bouwen. Dankzij de kracht van sociale media wordt het fietsje uiteindelijk teruggevonden in de omgeving van het winkelcentrum Bisonspoor en het politiebureau.
Het aangepaste fietsje van Teun is gevonden.
Het aangepaste fietsje van Teun is gevonden. © Politie Stichtse Vecht

PIPPI LANGKOUS

We kunnen nog zulke leuke verhalen maken; de populariteit van Paula Majoor is nauwelijks te overtreffen. Wie? Paula Majoor, de stem van Pippi Langkous. Na zoveel jaren kan ze het nog steeds feilloos, laat ze zien bij RTV Utrecht. En dat maakt veel los. Nostalgische gevoelens vooral. "Twee maal drie is vier..."

DOMFOTO'S

Wie wordt er niet blij van de Domtoren-foto's van kraanmachinist Marco van Dulst. Helaas stopt hij er voorlopig mee. Met een brok in de keel, dat wel.
© Marco van Dulst
© Marco van Dulst

GANZEN NEMEN HET ZEBRAPAD

"Je kunt zeggen wat je wilt over ganzen maar ze houden zich altijd strikt aan de verkeersregels", aldus een Utrechtse agent op Facebook. Op de pagina van de politie Utrecht staat begin juli een filmpje van een stel gevleugelde vrienden in Leidsche Rijn die keurig het zebrapad nemen richting het Máximapark." Een prachtig beeld.

KNUFFELEN MET DIKKE HONDJES

Een bruin café kent iedereen wel. En de kattencafés worden ook steeds bekender. Maar een mopshondencafé? Katja Heinrich organiseert dit in Utrecht. Een feestje, speciaal voor mopshondjes. Lekker knuffelen.

GOUDEN KOPPELS

Burgemeesters zijn er vaak maar druk mee: het bezoeken van gouden bruidsparen. In Lopik hebben ze daar wat op bedacht. Daar worden juni dit jaar veertig gouden koppels tegelijkertijd uitgenodigd om hun jubileum te vieren. Ontroerend en opbeurend hoe lief deze onverwoestbare stellen voor elkaar zijn.

EXCUUSBRIEF AAN POLITIE

Een minderjarige voetbalsupporter die tijdens Jong FC Utrecht-MVV wordt opgepakt voor het beledigen van een agent, besluit later een excuusbrief te schrijven. Hij komt de brief persoonlijk aan de agent overhandigen.
"Ik vind het verschrikkelijk dat ik u gekwetst heb. Ik moest naar Halt en leeropdrachten maken over dit voorval", schrijft hij. De politie is onder de indruk van de brief en plaatst hem op Instagram. "Hiermee toont hij dan toch weer #respect en #klasse", schrijft de politie. "Na een goede handdruk heeft de jongen het bureau weer verlaten."
© Politie Utrecht

JOCHIE

'Jochie'  wordt eind augustus uitgeroepen tot het Ultieme Utregse woord. In totaal is er 16.288 keer gestemd op de shortlist-woorden. 37 procent kiest voor 'jochie'. Ook  'wijffie', 'dakhaos', 'gladiool' en 'waor' gooien hoge ogen.
Het woord jochie wordt in Utrecht gebruikt om iemand op een vriendschappelijke manier aan te spreken. Een bekend Utrechts gezegde luidt dan ook: al ben je als man jong of oud, groot of klein, in Utrecht zal je altijd een jochie zijn.

HARDLOPER VINDT LEEUW

Geen leuk nieuws, maar het loopt gelukkig goed af. Een hardloper in Tienhoven vindt op 7 oktober een leeuwtje in een weiland langs de Burgemeester Huydecoperweg. Het gaat om een welp van vier á vijf maanden oud. Het dier zit in een kooi en komt waarschijnlijk uit een circus.
Stichting Leeuw vangt de welp op en noemt hem Remy. Inmiddels maakt hij het goed en scoort hij een 10 op de schaal van schattig.

VAN ROSSEM 75 JAAR

Onze favoriete mopperaar en oudste collega is Maarten van Rossem. Op 24 oktober viert hij zijn 75ste verjaardag. We trakteren hem op taart. Hiep hiep hoera.

'JUAN' VAN ZANEN

Het is definitief: de Vuelta a España komt in 2020 naar Utrecht. Na de Giro en de Tour is het de derde grote wielerronde die de stad binnenhaalt. Een unicum. Burgemeester Van Zanen is trots (wa dachie wat) en spreekt een aardig mondje Spaans, blijkt bij de presentatie.

WINTERJASSEN VOOR DAKLOZEN

Op tal van plekken in Utrecht hangen winterjassen aan palen en hekken. Het is een initiatief van De Buurtkerk. De evangelische gemeente wil zo kwetsbare mensen een hart onder de riem steken in de koude decembermaand.
© Buurtkerk
Een hartverwarmend besluit van een roerig jaar, waarin dus ook genoeg fijn nieuws was te vinden. En dan te bedenken dat dit nog maar een greep is uit de positieve berichten en reportages die we maakten.
Hopelijk heeft u er van genoten. Hoe dan ook wensen wij u een fijne kerst!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.