Raad Heuvelrug: definitief geen megastal in Leersum

© RTV Utrecht
LEERSUM - Er komt definitief geen megastal in Leersum. Dat heeft de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug maandagavond besloten. Het college wilde de uitbreiding van het boerenbedrijf aan de Nieuwe Steeg van 1,5 naar 2,5 hectare goedkeuren, maar kreeg daarvoor alleen de steun van de SGP.
Al jaren is boer Rik Wesseling bezig met uitbreiding van zijn bedrijf. Zijn zes huidige stallen wil hij vervangen door een groot dierenverblijf. Omwonenden zijn er vanaf het begin fel op tegen vanwege onder andere stankoverlast en schade voor het milieu.
Veel hoop op een goede afloop was er voor de Leersumse agrariër vooraf al niet. De provincie liet eerder weten dat uitbreiding niet past in de huidige regelgeving die stelt dat bedrijven groter dan 1,5 hectare niet zijn toegestaan.
De raad wil de zaak wel goed afhandelen. Daarvoor worden volgend jaar gesprekken gevoerd met Wesseling om te kijken of en hoe zijn bedrijf verplaatst kan worden en hoe dat kan worden gefinancierd. Een optie is bijvoorbeeld het bouwen van huizen op het erf. Maar ook daar zijn de omwonenden niet happig op.
Wesseling kan nog naar de Raad van State stappen om uitbreiding af te dwingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.