Burgemeester Vianen neemt afscheid: "Het ga jullie allemaal goed, adieu"

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
VIANEN - In Vianen hebben honderden mensen afscheid genomen van de wethouders en de burgemeester. Per 1 januari houdt de gemeente op te bestaan omdat het fuseert met Leerdam en Zederik tot de gemeente Vijfheerenlanden.
De belangstelling om de wethouders en burgemeester Wim Groeneweg een hand te schudden is groot. Veel mensen hebben bedankjes voor hen meegebracht. Volgens de burgemeester zijn de gesprekken met de mensen hartverwarmend. "Wat is dat toch heerlijk dat mensen van jouw stadje je allemaal gedag komen zeggen. En dat ze al die waardering uitspreken die ze voor jou functioneren hebben gehad."
"Dan krijg je toch het gevoel dat je toch iets hebt kunnen toevoegen aan deze mooie gemeenschap." Dat zegt Groeneweg bescheiden, maar de waardering voor hem wordt op veel manieren getoond.
Afscheidsreceptie in Vianen druk bezocht

VIAANSE NOOT

"We hadden met jou geen betere laatste burgervader voor Vianen kunnen wensen" zegt loco-burgemeester Marcel Verweij in een toespraak aan burgemeester Wim Groeneweg. Hij reikt aan Groeneweg de Viaanse Noot uit, een gemeentelijke onderscheiding.
Het is de laatste Viaanse Noot die zal worden uitgereikt. Groeneweg is vereerd. "Het voelt als een onderscheiding van de hele gemeenschap van Vianen. Daar ben ik ontzettend trots op. Ik zou bijna zeggen 'ik heb liever een Viaanse Noot dan een koninklijke onderscheiding'."

WANDELEN EN OP DE KLEINKINDEREN PASSEN

Wim Groeneweg zal vanaf 1 januari het eerst een maand rustig aan gaan doen. "Ik ga een maandje resetten." Hij wil tijd nemen om voor zichzelf te zorgen. "Ik moet dingen loslaten, ik ga wandelen, boeken lezen en op mijn kleinkinderen passen. En het huishouden hoort er ook allemaal bij."
Of voor hem in de toekomst een rol in de gemeente Vijfheerenlanden is weggelegd, daar doet hij geen uitspraken over. "Daar is het nu de tijd niet voor. Maar ik ben heel benieuwd of er nog iets bestuurlijks op mijn pad komt. Veel mensen hebben daar alle vertrouwen in en ik zelf eigenlijk ook wel. Maar het moet je wel gegund en gegeven worden en dat wacht ik met spanning af." Aldus Groeneweg.

MISSEN

Het afscheid is met een lach en een traan zegt de burgemeester. Het is prachtig dat Vianen naar een nieuwe gemeente gaat vertelt hij. "Maar je neemt afscheid van heel veel mensen. Ik zal het werk missen en de gemeenschap ook. Dat vind ik wel verdrietig." Vooral het dichtbij de mensen zijn is iets wat de burgemeester gaat missen. "Dat ik gewoon bij mensen op de bank zit en dat zij al hun persoonlijke verhalen bij je kwijt willen en dat je daarin ook van betekenis kunt zijn. Dat geldt voor ouderen maar ook voor kinderen. Zoals ik met mijn kleinkinderen omga kon ik ook met de kinderen van de gemeenschap omgaan."
Vorige week werd bekend dat Wim Groeneweg geen waarnemend burgemeester in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden zal worden. Een functie die hij wel graag had willen bekleden, toch zegt Wim Groeneweg veel respect te hebben voor de beslissing van de Commissaris van de Koning. "Ik neem aan dat hij oog heeft gehad voor de toekomst van Vijfheerenlanden en dat zijn besluit om mij niet als waarnemer te benoemen daarmee samenhangt. Ik ken de Commissaris als een heel goede en betrokken professional en hij heeft ongetwijfeld een heel verstandige beslissing genomen."
Jan Pieter Lokker zal per 1 januari 2019 worden aangesteld als waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente. Wim Groeneweg wenst Lokker alle kracht toe om samen met de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college een heel mooie gemeente te maken. Groeneweg: "Dat is een verplichting die ze hebben naar al onze inwoners. Ik wens jullie daar allemaal heel veel succes bij. Als burgemeester zal ik daar geen directe bijdrage aan kunnen leveren, maar het ga jullie allemaal goed. Adieu."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.