Dikke Van Dale roept 'blokkeerfries' uit tot woord van het jaar

© ANP
UTRECHT - 'Blokkeerfries' is door de Dikke Van Dale uitgeroepen tot woord van het jaar 2018. De term kreeg 55 procent van de stemmen en won daarmee ruim van 'yogasnuiver' en 'mangomoment'.
De Utrechtse uitgever van woordenboek de Dikke Van Dale omschrijft 'blokkeerfries als "Elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als een verdediger daarvan".

ACHTTIEN WOORDEN

De Dikke Van Dale nodigde mensen uit hun voorkeur uit te spreken voor een van de achttien genomineerde woorden: balanstrutje, blokkeerfries, bomcycloon, creditboy, drankhangen, hempathie, intimiteitscoördinator, kantlijnsporter, kwispellezen, mangomoment, plogging, practivisme, primarkpremie, rooftijdschrift, selfieshopper, testosterontweet, vliegschaamte en yogasnuiver.
In totaal is ruim 28.000 keer gestemd. De afgelopen jaren werden appongeluk, treitervlogger en sjoemelsoftware gekozen tot woord van het jaar.

VERS IN GEHEUGEN

Volgens hoofdredacteur Ton den Boon was 'blokkeerfries' direct al een grote kanshebber om woord van het jaar 2018 te worden. "Het is de laatste maanden veel in het nieuws geweest en lag dus vers in het geheugen toen de verkiezing begon", legde hij vanmorgen uit op Radio M Utrecht. "Van alle woorden die genomineerd waren is het ook het vaakst aangetroffen in alle kranten."
Dat het woord veel werd gebruikt is niet de enige reden. "Ik denk dat meegespeeld heeft dat er allerlei emoties rond dit woord bestaan", zegt Den Boon. "Niet alleen door het woord, maar door wat ermee wordt aangeduid of waar het symbool voor staat. Juist omdat er een emotie omheen is, zullen ook wel wat mensen op dit woord hebben gestemd, kan ik me voorstellen."

NIEUWE WOORDEN

De Dikke Van Dale neemt nieuwe woorden in eerste instantie op in de online versie van het woordenboek. Als het na een paar jaar nog algemeen wordt gebruikt komt het in de papieren editie te staan. Volgens Den Boon is neemt het aantal nieuwe woorden snel toe. "Wij nemen tussen de 1500 en 2000 nieuwe woorden per jaar op en daar blijven er uiteindelijk ongeveer 1500 van over", zei hij vanmorgen op Radio M Utrecht.
"De woordenschat breidt zich de laatste jaren enorm uit", zegt Den Boon. "Dat komt natuurlijk doordat er een grote diversiteit aan nieuwe media zijn. Vroeger had je maar een paar kranten en radiozenders en nu heb je veel commerciële zenders en sociale media. Maar nieuwe woorden zijn tegenwoordiger ook vluchtiger."
Hoewel Nederlandse woorden ook in onbruik raken, is De Dikke Van Dale terughoudend met het verwijderen ervan. "Daar gaat vaak wel een lange tijd overheen", zegt Den Boon, "want we beschrijven de taal van de laatste 150 jaar. Een woord moet wel heel erg verouderd zijn wil het geschrapt worden."
Hoofdredacteur Ton den Boon van de Dikke Van Dale over het woord van het jaar 2018

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.