Vijf Utrechtse gemeenten nodigen vluchtelingen uit voor diner

© Rob van Ooijen / Kerk in Actie
PROVINCIE UTRECHT - Vluchtelingen in Nederland zijn vaak eenzaam omdat ze weinig contact hebben met anderen. Ze spreken de taal niet en wonen in een land dat ze niet kennen. Om de vluchtelingen te steunen wordt vandaag de actie 'Tafels van Hoop' georganiseerd door heel het land. Een initiatief van Kerk in Actie, een onderdeel van de Protestantse kerk in Nederland.
Vorig jaar zorgde de actie landelijk voor een meer dan 3000 meter lange tafel. "Dit keer hebben we dezelfde lengte en van een aantal plekken zijn de deelnemers nog niet bekend", zegt Rob van Ooijen van Kerk in Actie. Volgens hem is het belangrijk om persoonlijk contact te maken met de vluchtelingen om eenzaamheid te voorkomen.

HUIVERIG

Contact maken vinden sommige mensen nog wel wat moeilijk, erkent Van Ooijen. "Vorig jaar was er een tafel in Friesland. De organisatoren waren een beetje huiverig van tevoren. Maar ze zijn met de vluchtelingen in gesprek gegaan en hebben een vriendschap gesloten. Nu eten ze maandelijks samen. De tafels zorgen voor meer verbondenheid."
In heel Nederland zijn meer dan 55 tafels aangemeld. In de provincie Utrecht doen er vijf plaatsen aan de actie mee: Maarssen, Breukelen, Veenendaal, Utrecht en Nieuwegein. Een tafel aanmelden kan ook nog, als gezin, school, kerk of buurt.
Op Radio M legt Rob van Ooijen nog meer uit over de 'Tafels van Hoop'. Dat fragment is hieronder te luisteren.
Rob van Ooijen over de 'Tafels van Hoop'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.