Veense trots moet groeien door Gilbertjaar: "Wij zeggen het gewoon op z'n Veens"

© Gilbertjaar
VEENENDAAL - "Veenendalers hebben veel om enthousiast over te zijn, maar realiseren zich dat niet altijd", staat in 'Gilberts Plan de Campagne'; een 50 pagina's dik boekwerk met alle plannen om Gilbert van Schoonbeke te eren in 2019. Volgend jaar is het 500e geboortejaar van de grondlegger van Veenendaal. Ondanks een financiële tegenvaller, zijn de voorbereidingen in volle gang.
Begin deze maand bleek namelijk dat het feestjaar 2 ton minder subsidie krijgt. Met 100.000 euro moet de organisatie het feestjaar runnen. De gemeente Veenendaal kon het extra geld niet missen door uitdagingen in de jeugdzorg.
Ondanks dat zijn al veel vrijwilligers bezig om een spektakel van het jaar te maken, zoals amateurkunst expositie Beeldend Veenendaal. Zij zijn aangehaakt bij het Gilbertjaar.
Beeldend Veenendaal is één van de evenementen tijdens het Gilbertjaar.

STADSWAPENS

Kunstenaresse Ilse ten Broeke maakt een harnas voor een stadswacht. In haar werkkamer hangt een schets. Het harnas staat vol met verwijzingen naar de stadswapens van Antwerpen en Veenendaal. "Ik wil de twee steden bij elkaar voegen".
Het oude stadswapen van Antwerpen en de nieuwe van Veenendaal.
Het oude stadswapen van Antwerpen en de nieuwe van Veenendaal.
Een schip, bijen en het hoofddeksel verwijzen allemaal naar de schilden: "Ze krijgt een historisch correcte helm met kantelen. Gilbert had daar de grondstoffen voor nodig." Gilbert van Schoonbeke gebruikte veen uit Veenendaal voor de stadswallen in Antwerpen.
Een lange eettafel met een bourgondische maaltijd gaat helaas niet door. Dat was eigenlijk wel mijn favoriet.
Voorzitter Gilbertjaar
Gilbert was belangrijk voor de economische ontwikkeling van Veenendaal. Voor de wederopbouw van Antwerpen had hij turf nodig. Volgens verhalen zou hij door Karel V naar de Gelderse Vallei gehaald zijn. Scheepsladingen veen werden naar Vlaanderen gebracht om de stadswallen van Antwerpen op te bouwen. In Veenendaal streken grote groepen arbeiders neer. Eigenlijk is dat het begin van een nederzetting in de omgeving van Veenendaal.

DNA VAN GILBERT

Beeldend Veenendaal organiseert ieder jaar een expositie, maar haakt nu aan bij het Gilbertjaar. Kunstenaars maken schilderijen, foto's en beeldhouwwerken in het thema het 'DNA van Gilbert'. "Het gaat over Veenendaal, dat leek ons boeiend", aldus organistor Biek van Galen.
De organisatie van Beeldend Veenendaal ging zelf ook op de foto als Gilbert.
De organisatie van Beeldend Veenendaal ging zelf ook op de foto als Gilbert. © Beeldend Veenendaal
De organisatie hoopt op 120 deelnemers. "We hopen dat ze creatief met het onderwerp om gaan. Het kan over turf gaan of over de eigenschappen van Gilbert: samen sterk, ondernemend of eigenwijs." De aanmeldingen zijn nu open.

MINDER SUBSIDIE

De trots op het ondernemerschap van Gilbert wil het Gilbertjaar uitdragen: "We hebben een Gilbert van Schoonbekestraat. Het was wel bekend dat hij hier een rol heeft gespeeld, maar hij is verder niet bekend onder de bevolking", zegt voorzitter Saskia Koppert.
Door de lagere subsidie kunnen sommige dingen niet doorgaan. Zo blijft een lange eettafel door de winkelstraat met een bourgondische maaltijd niet overeind. "Dat was eigenlijk wel mijn favoriet", aldus Koppert. "Maar het gaat helaas niet door."
Wij zeggen het gewoon op z'n Veens: Gilbert.
Organisator Beeldend Veenendaal
Toch is er volgens de organisatie genoeg om naar uit te kijken: "Alle vrijwilligers willen ontzettend graag door." Er komt een week van de landverhuizers, waarin Veenendalers met andere culturen in aanraking komen. En een historisch schip gaat de oorspronkelijke turfvaart van Gilbert varen.

TROTS

Volgens de voorzitter van het feestjaar hebben Veenendalers veel gemeen met de Belg Gilbert: "Hij is maar 37 jaar geworden. Maar hij heeft heel veel bereikt: hij dacht buiten kaders. Daar voelen wij ons als Veenendalers mee verwant. We zijn heel ondernemend!"
Maar één ding blijft een verschil. Hoe spreek je Gilbert uit? Kunstenaresse Ilse noemt hem op z'n Vlaams 'Zjiel-bér'. Maar Biek van Galen van Beeldend Veenendaal zegt nuchter: "Wij zeggen het gewoon op z'n Veens: 'Gil-bert'". Volgens Koppert maakt het eigenlijk niet uit: "Het mag allebei."
Logo Gilbertjaar.
Logo Gilbertjaar. © gilbertjaar2019.nl
De dromen voor 2020 zijn al in de maak: "Het zou leuk zijn als er elk jaar een Gilbertweek zou komen", aldus Saskia Koppert. Maar eerst volgend jaar afwachten. Beeldend Veenendaal is al bijna een draagbaar kunstwerk van ten Broeke rijker. "Ik ben nog wel even bezig hoor", lacht Ilse. In maart worden de kunstwerken vertoond. De locatie volgt nog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.