Tank uit de Koude Oorlog te zien in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg

© Nationaal Militair Museum
SOESTERBERG - In het Nationaal Militair Museum (NMM) is vanaf vandaag een Chieftain main battle tank te zien. Het is een tank uit de Koude Oorlog die tijdelijk in het museum mag staan vanwege hun tentoonstelling 'Als de Russen komen'. Die start op 23 februari, maar de tank is nu al te bewonderen.
Hij komt oorspronkelijk uit Engeland maar heeft tijdens de Koude Oorlog in West-Berlijn gestaan om tegen de Russen te vechten. De tank heeft niet geschoten maar heeft wel een intimiderende functie gehad.

CAMOUFLAGE

Oorspronkelijk was de tank groen maar dat beviel slecht want de tank viel erg op. Daarom is besloten om de tank andere kleuren te geven zoals wit en bruin. Door de tank tegen de Berlijnse muur te zetten, viel hij minder op. 'Urban Camouflage', is de term die past bij deze vorm van camoufleren in een stedelijk gebied. Het bleek goed te werken.
Op 23 februari 2019 opent in het NMM een tentoonstelling over de Koude Oorlog (1949-1989) waarbij het Nederlandse perspectief voorop staat. Bezoekers maken een multimediale reis door deze gespannen periode. Naast de tentoonstelling komt er ook een escape room.
Radioverslaggever Robert Jan Booij nam een kijkje bij de tank en sprak met de curator over de geschiedenis ervan. Dat is terug te luisteren via de fragmenten onder de foto.
De curator van het museum bekeek de tank even van boven.
De curator van het museum bekeek de tank even van boven. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Verslaggever Robert Jan Booij nam een kijkje bij de tank.
Verslaggever Robert Jan Booij nam een kijkje bij de tank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.