Veteraan, vechtsporter en filmacteur Jon Bluming overleden

Oud-Koreastrijder Bluming (l) in 2001 met prins Bernhard en andere veteranen in de tuin van paleis Soestdijk.
Oud-Koreastrijder Bluming (l) in 2001 met prins Bernhard en andere veteranen in de tuin van paleis Soestdijk. © ANP
DE BILT - Voormalig vechtsporter en filmacteur Jon Bluming is overleden in zijn woonplaats De Bilt. Bluming was grootmeester in traditionele Japanse vechtsporten en Korea-veteraan. Ook acteerde hij in Nederlandse speelfilms.
In de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 vocht Bluming als vrijwilliger in een Nederlands bataljon dat bij de Amerikanen was ingedeeld. Volgens zijn biografie raakte hij daarbij twee keer gewond.

VECHTSPORT

Bluming specialiseerde zich in de jaren vijftig in Seoel in de vechtsport. Ook volgde hij judotrainingen van gerenommeerde judoka's in Japan.
In de jaren zestig speelde Bluming een belangrijke rol bij de oprichting van bonden als de Nederlandse Karate Associatie, de Europese Karate Organisatie en de Internationale Karate Organization.

KYOKUSHIN

Bluming was ook de eerste buitenlander die les gaf in karate in het land van herkomst en een belangrijke ambassadeur van het Kyokushin-karate in Europa. Hij kreeg diverse prestigieuze onderscheidingen en kwam in het Kyokushin-karate tot de 10e 'dan'.
Als acteur was Bluming in de jaren zeventig en tachtig te zien in onder meer De inbreker, Turks fruit, Naakt over de schutting, Hoge hakken, echte liefde, Moord in extase en De ratelrat. Bluming was 85 jaar. Hij laat een vrouw en twee kinderen na.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.