Brunner: Autorijden zonder overtredingen is een openbaring

Edo blaast in alcoholslot
Edo blaast in alcoholslot © RTV Utrecht
UTRECHT - Iemand zich misdraagt in het verkeer of te veel alcohol op heeft tijdens het rijden, kan door de rechter een verplichte cursus opgelegd krijgen: een educatieve maatregel. De automobilist moet zelf voor de kosten opdraaien en dat kan aardig in de papieren lopen. De goedkoopste cursus is al meer dan zeshonderd euro en de duurste is bijna twaalfhonderd euro. En daar komen de boetes en aanvraag van een nieuw rijbewijs nog bovenop.
Edo denkt dat vooral jongeren deze maatregel opgelegd krijgen maar daar vergist hij zich in. Harry Rienmeijer geeft deze cursussen voor gedrag en alcohol en legt uit.
Helaas, wij mannen zijn toch wel in de overgrote meerderheid.
Harry Rienmeijer van Trafieq
Wat hij vaak hoort van de mannen in de cursus, is dat zij denken dat vrouwen nooit worden aangehouden en dat dáár iets aan gedaan zou moeten doen. Een ander vind dat vrachtwagenchauffeur zich beter moeten gedragen. Jongeren vinden dat er wat aan ouderen gedaan moet worden en de ouderen vinden dat er juist wat aan de jongeren gedaan moet worden. Harry:
Met andere woorden, eigenlijk zou er niemand meer mogen autorijden. En dat is waar de cursus over gaat, je kunt wel kijken naar andermans gedrag, maar kijk nou eens naar je eigen gedrag.
Harry Rienmeijer

VERKEERSBOETES

Edo is zelf zijn wilde haren in de loop der jaren kwijtgeraakt en de keuze van zijn vervoersmiddel, een busje, helpt daar zeker aan mee. Dus krijgt hij ook nog maar weinig verkeersboetes. Harry legt uit dat deelnemers van de cursus er vaak van overtuigd zijn dat bijna iedereen bekeuringen krijgen en te hard rijdt. Sommige deelnemers budgetteren zelfs maandelijks een bedrag voor bekeuringen. Harry:
Ik ken voorbeelden waarin mensen zeggen: ik reserveer duizend euro per maand voor bekeuringen.
Harry Rienmeijer
De cursus is bedoeld om mensen bewust te maken van hun gedrag, zonder met het vingertje te wijzen. Daarnaast probeert Harry de cursisten uit te dagen om het eens op een andere manier te proberen. Zo overtuigde Harry een cursist die elke week met grote snelheid naar Spanje reed, om zich een keer aan de snelheid te houden en te zien hoe dat beviel. Daarna bleek dat hij er wel wat langer over doet maar veel minder gestrest aankwam. En dat beviel zo goed dat hij dat voortaan altijd zo deed.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.