RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Lokaal Liberaal stapt uit college Stichtse Vecht: "Jammer, we hebben ontzettend fijn samengewerkt"

MAARSSEN - Lokaal Liberaal gaat niet door met de coalitievan VVD, GroenLinks en CDA. De partij in de gemeenteStichtse Vecht neemt die beslissing nadat hun wethouder, Frank van Liempdt, vorige week werd weggestuurd door deandere partijen binnen het college vanwege een integriteitskwestie.

"We hebben de afgelopen dagen benut om ons te beraden over onze positie. Echter door het handelen van onze coalitiegenoten hebben wij elke vorm van vertrouwen verloren en zijn wij van mening dat wij niet meer op een prettige en betrouwbare samenwerking kunnen rekenen binnen de coalitie", laat Lokaal Liberaal-fractievoorzitter Suzanne Kox weten.

GRENS

"Jammer, wehebben met Lokaal Liberaal ontzettend fijn samengewerkt. Er lag een mooi coalitieakkoord, wat ons betreft had dat veel langer mogen duren", zegt Albert Gemke, fractievoorzittervan GroenLinks. "We zeggen het vertrouwen ook niet op in Lokaal Liberaal maar in wethouder Frank van Liempt."

Ook coalitiegenoot VVDhad liever nog even doorgeregeerd met delokaal liberalen, maar niet met deze wethouder. "Wat ons betreft hadden ze eenander poppetje naar voren kunnen schuiven", zegt fractievoorzitter Pauline Bredt."We hebben de wethouder uitgebreid de kansgegeven om ons uit te leggen wat de grens is bijwatje wel en niet mag doen. En hij heeft ons niet kunnen overtuigen."

BRUGWACHTERSWONING

Het wegsturen van Van Liempdt heeft te maken met de verhuur van een brugwachterswoning. De gemeente is eigenaar van het huisje en was op zoek naar een verhuurder. Van Liempdt gaf de naam door van een bekende en die persoon is uiteindelijk gekozen als nieuwe huurder van het huisje.

Volgensraadsledenis de schijn van belangenverstrengeling gewekt. De integriteit van Van Liempdt was te veel in het geding om te kunnen blijven functioneren. Zeker ook omdat de wethouder al eens eerder was gewaarschuwd.

PERSOONLIJK BELANG

Toch vindt Lokaal Liberaal niet dat hij daarvoor weggestuurd had hoeven worden. "Wij zijn vanmening dat onze wethouder op geen enkele wijze een opdracht heeft gegeven tot de bevoordeling van een inwoner voor de tijdelijke verhuur van een antikraak woning. Van een persoonlijk belang was eveneens geen sprake", aldus fractievoorzitter Kox.

KERSTRECES

Maar hoe nu verder? De coalitie is nu niet meer compleet enheeftgeen meerderheid in de gemeenteraad. Dan is het lastig besturen. Bredt: "We zullen nu moeten kijken of we er een andere partij bijmoeten zoeken of dat we als minderheidscoalitie doorgaan. Alles ligt nog open."

Gemke van GroenLinks: "We moeten hier eerst rustig over nadenken, alle opties liggen open, maar we gaan nu even geen stappen zetten. Eerst met kerstreces nu. Dat hebben we wel verdiend."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Lees ook
Nieuwsoverzicht