RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Voldoende ernstige bezwaren; natuurgenezeres blijft voorlopig vastzitten

KOCKENGEN - Natuurgenezers Sara Glatt uit Kockengen blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechter zojuist bepaald. Er zijn voldoende ernstige bezwaren om haar verzoek tot vrijlating af te wijzen. Ze blijft dus nog in de gevangenis tijdens haar proces.

Daarnaast heeft de rechter besloten dat het pathologisch onderzoek naar de doodsoorzaak van de Zweedse vrouw niet opnieuw†hoeft te worden gedaan. Daar had†de verdediging om gevraagd, maar ook dat verzoek is afgewezen.

LEUGENS
Glatt heeft haar zoon gevraagd te liegen over haar betrokkenheid bij de dood van een Zweedse vrouw die in haar praktijk werd behandeld met het omstreden afkickmiddel ibogaÔne. Dat blijkt volgens het OM uit een afgeluisterd telefoongesprek.

Volgens Glatt heeft haar assistent Tom B. de vrouw het middel twee jaar geleden toegediend. Maar het OM zei vanochtend in de rechtbank dat er meer dan genoeg bewijs is dat Glatt het zelf heeft gedaan.

Volgens het OM had het slachtoffer een afspraak met Glatt zelf en was het de natuurgenezeres die 112 belde toen het misging. Zij zou de hulpdiensten vervolgens onjuiste informatie hebben gegeven; sloeg daarna op de vlucht en zou haar zoon hebben gevraagd om te liegen tegen de politie, zei de officier van justitie.

De 58-jarige Glatt wordt door het OM verdacht van doodslag, omdat ze de Zweedse vrouw ibogaÔne zou hebben toegediend terwijl ze wist van de risico's. Ook wordt haar verweten dat ze het slachtoffer aan haar lot†heeft overgelaten.


MEDISCHE CONTROLE MET BABYFOON
Sara Glatt had volgens het OM geen vereiste registratie in het gezondheidsregister. IbogaÔne mag alleen onder strikte voorwaarden worden toegediend door gekwalificeerde medisch personeel. Hoe het lichaam op het middel reageert, moet in de gaten worden gehouden met onder meer een hartmonitor en andere medische apparatuur.

Glatt gebruikte volgens het OM enkel een webcam en een babyfoon. Ze zou de behandeling hebben uitgevoerd zonder medisch vooronderzoek en wees de vrouw vooraf niet op de gevaren. Het natuurgeneesmiddel ibogaÔne kan de werking van het hart en het zenuwstelsel verstoren en†hallucinaties veroorzaken.

Volgens de officieren van justitie heeft Glatt zeker nog vijf cliŽnten ibogaÔne toegediend. Verder zou ze mensen met andere omstreden middelen hebben behandeld. Het OM neemt de nieuwe verdenkingen extra zwaar op, omdat Glatt vier jaar geleden al is veroordeeld voor vergelijkbare zaken.

MEDEVERDACHTE ZWIJGT
Ook medeverdachte Tom B. is gevlucht na de dood van de Zweedse en bleef een jaar lang spoorloos. Hij zit nu vast in Ierland, waar hij in aanwezigheid van de Nederlandse politie is verhoord. Maar hij heeft tot nu toe niets willen zeggen over de beschuldigingen, werd vanochtend duidelijk.

Volgens het openbaar ministerie had B. een administratieve functie in de praktijk van de natuurgenezers in Kockengen. Hij beheerde de agenda van Sara Glatt en zou niets te maken hebben met het toedienen van ibogaÔne aan cliŽnten.


ONDERZOEK DOODSOORZAAK
De verdediging vroeg de rechtbank om het forensisch onderzoek naar de doodsoorzaak over te doen. De patholoog van het NFI die het weefsel van de overledene onderzocht, overleed voor hij†zijn rapport†kon afronden.†Maar volgens de rechtbank had de eerste patholoog al wel een voorlopig rapport gemaakt en†ontbraken alleen de conclusies van†de toxicoloog.

Volgens advocaat Van Vuuren kunnen er daardoor zaken over het hoofd zijn gezien.†Hij vindt dat niet gesteld†kan worden dat†ibogaÔne de dood heeft veroorzaakt, simpelweg omdat er geen andere aanwijsbare oorzaken zijn gevonden. De vrouw zou ook een hartstoornis kunnen hebben gehad, zegt de verdediging.


NABESTAANDEN
Voor het eerst zaten in de rechtszaal vandaag ook nabestaanden van de Zweedse vrouw. Volgens hen was zij in redelijke conditie en had ze geen lichamelijke problemen die haar dood konden veroorzaken.

De rechtszaak zou vandaag en morgen inhoudelijk worden behandeld, waarna het OM met een strafeis zou komen. Maar wegens ziekte van†de vaste advocaat van Glatt†bleef het bij een pro-formazitting. De inhoudelijke behandeling staat nu gepland op 12 en 13 maart.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -