2019: van Koningsdag tot Uithoflijn. Wat kunnen we verwachten?

Koningsdag vorig jaar in Groningen.
Koningsdag vorig jaar in Groningen. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Hoewel het nieuws zich natuurlijk niet laat sturen, zijn er wel een aantal zekerheden dit jaar. Onderwerpen die hoe dan ook aandacht gaan krijgen. Denk aan de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen, maar ook de start van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden, de eerste echte rit (hopelijk) van de Uithoflijn en de eerste Koningsdag in onze provincie.
Want de 52ste verjaardag van de koning, die wordt dit jaar op 27 april gevierd in Amersfoort. Maar wat er precies gaat gebeuren, dat weten we nog niet. Plannen zijn er te over, bleek eind vorig jaar, toen de gemeente een heuse ideeënmarkt organiseerde.
Wat wel duidelijk is, is dat er een behoorlijk prijskaartje hangt aan de feestelijkheden. De totale kosten van Koningsdag in Amersfoort worden geschat op zeker een miljoen euro. De gemeente betaalt dit niet alleen; ook de provincie doet een duit in het zakje.

WELKOM HIER IN RHENEN

Hoe dan ook: veel mensen kijken uit naar de komst van de Oranjes. Want wat een feest was het in 2012, toen het feest - toen nog Koninginnedag - voor het laatst in onze provincie gevierd werd, in Rhenen en Veenendaal. Veel mensen zullen het aanstekelijke lied 'Welkom hier in Rhenen' nog niet vergeten zijn.

STEMBUS

Een maand eerder mogen we naar de stembus, want op 20 maart zijn de Provinciale staten- en waterschapsverkiezingen. In de provincie zijn 49 zetels te verdelen, die nu nog verdeeld zijn over elf partijen: VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie, SP, PVV, Partij voor de dieren, GroenLinks, D66, SGP en 50PLUS.
Belangrijk thema in de campagnes is ongetwijfeld woningbouw en dan gaat het in de politiek over de 'rode contouren'. Deze 'contouren' geven de grenzen van gemeentes aan, maar moeten die opgerekt worden? Dat zou betekenen dat er bijvoorbeeld meer (hoog) gebouwd mag worden.
Ook economie is altijd weer een discussiepunt tussen de partijen. Denk aan locaties voor bedrijventerreinen, regelgeving bij bedrijven, maar ook infrastructuur.

WATERSCHAP

Ook de waterschapsverkiezingen zijn op die dag. Er zijn 21 waterschappen in Nederland. Elk waterschap heeft een gekozen algemeen bestuur en een dagelijks bestuur, beide besturen worden voorgezeten door een dijkgraaf of watergraaf.
De meeste mensen die in onze provincie wonen mogen stemmen voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Een enkeling die op de grens woont valt onder Vallei & Veluwe of Amstel, Gooi en Vecht.

VIJFHEERENLANDEN

Waar ze voorlopig niet naar de stembus hoeven is in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Want hoewel er natuurlijk al veel over gezegd en geschreven is, is het vanaf vandaag pas echt officieel een gemeente. Dat betekent ook dat de gemeente Vianen definitief niet meer bestaat. De stad maakt nu samen met Leerdam en Zederik de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden.
Jan Pieter Lokker is vanaf nu waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente. Hij zei eerder zin te hebben in zijn nieuwe baan. Hij blijft totdat er een kroonbenoemde burgemeester is. Dat hij die rol niet zal vervullen, daar is hij stellig in. "Ik zal zeker niet de opvolger zijn van mezelf", zei hij eerder. De verwachting is dat hij ongeveer een half jaar waarnemend burgemeester zal zijn.

UITHOFLIJN

Dat de Uithoflijn dit jaar eindelijk gaat rijden is nog steeds onzeker. Eigenlijk had de nieuwe tramlijn naar het Utrecht Science Park (de Uithof) al moeten rijden, maar de eerste deadline van juli 2018 is niet gehaald. Nu mikt de provincie op eind 2019, maar met deze nieuwe tramlijn weet je het echter nooit helemaal zeker, na alle perikelen van vorig jaar.
Op Utrecht Centraal is al goed te zien waar de tram straks vertrekt en aankomt. Het is bij het nieuwe busstation aan de centrumzijde, waar vroeger de bussen vertrokken.

BOUWEN

Het busstation mag dan af zijn, veel andere gebouwen en voorzieningen moeten nog worden afgemaakt. Dat gaat op veel plekken gebeuren dit jaar. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe winkelcentrum De Gaard in Utrecht. In het nieuwe winkelcentrum komt ook een vestiging van restaurant Buurten.
Ook het buitenbad van zwembad De Wetering in Houten wordt afgemaakt dit jaar. Het bad werd een paar jaar geleden vanwege bezuinigingen gesloten en zou afgelopen zomer weer open gaan. Maar om het weer gebruiksklaar te maken is meer tijd nodig dan gedacht. Dit jaar moet het dan echt gaan gebeuren.

STATIONSGEBIED

Ook het stationsgebied van Utrecht moet dit jaar meer en meer vorm krijgen. De Noordertunnel krijgt een nieuwe ingang aan de kant van het Smakkelaarsveld. De ingang komt in het nieuwe Noordgebouw en de tunnel is een stukje ingekort. In maart moeten we er gebruik van kunnen maken.
Ook het tweede deel van de Stationspleinstalling opent dit jaar. Dwars door de stalling loopt dan een doorgaand fietspad van Smakkelaarsveld richting Moreelsebrug. Als de stalling klaar is, heeft Utrecht echt de grootste fietsenstalling ter wereld.

EROTISCHE BEURS

We moeten een selectie maken, want er gebeurt natuurlijk nog veel meer dit jaar. Maar wat in dit artikel niet kan ontbreken, is de wedergeboorte van de Kamasutra-beurs. In 2017 werd de laatste editie aangekondigd, maar eind vorig jaar kwam de organisatie daar op terug.
De volgende editie van Kamasutra is in het weekend van 29, 30 en 31 maart. De organisatie belooft bezoekers onder meer de seksrobots, het swingerscafé, het SM-theater en een erotisch doolhof in ere te herstellen. Daarnaast komen ook nieuwe attracties.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.