FNV Schoonmaak op de bres voor "ontslagen" vakbondsleden

© FNV Schoonmaak
DE MEERN - Bij schoonmaakbedrijf ISS in De Meern heeft vakbond FNV vanmiddag actiegevoerd. Volgens de vakbond werkt het bedrijf stelselmatig vakbondsleden weg. ISS ontkent de aantijgingen ten stelligste, bovendien zijn de schoonmakers volgens het schoonmaakbedrijf helemaal niet ontslagen.
Vakbondsbestuurder Soumaya Loukili: "ISS is het grootste schoonmaakbedrijf ter wereld en gaat heel slecht om met haar werknemers en dan vooral werknemers die actief zijn bij een vakbond. Ze doen er alles aan om die zo snel mogelijk te ontslaan." Volgens de bestuurder zijn er heel veel voorbeelden en zijn er heel veel voorbeelden. "Het zijn geen incidenten meer."
De vakbond voerde actie met twee specifieke voorbeelden. In een geval werd een schoonmaker op Schiphol volgens de vakbond ontslagen wegens het drinken van een flesje cola zonder daarvoor betaald te hebben. In het andere geval raakte een schoonmaker die erg actief is voor vakbond haar werk in Den Haag kwijt. Loukili: "In september werd zij uitgeroepen tot medewerker van de maand. Twee weken later kreeg zij te horen dat haar contract niet verlengd zou worden met als reden: "Je functioneert niet." Dat is natuurlijk te zot voor woorden."

REACTIE ISS

Het schoonmaakbedrijf ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. "Wij vinden dat iedereen het recht heeft om voor zijn of haar rechten als werknemer op te komen", aldus woordvoerder Marcel Kalmeijer.
Kalmeijer kent de voorbeelden van FNV, maar heeft andere verklaringen voor het stoppen van de werkzaamheden. De schoonmaker op Schiphol stal een flesje cola uit een van de luxere passagiersruimten van het vliegveld. "Daarop heeft Schiphol besloten zijn toegangspas in te trekken, eerst tijdelijk en daarna definitief. Dat is een besluit van Schiphol, niet van ons." Volgens Kalmeijer is de schoonmaker ook helemaal niet ontslagen. "Hij kan dáár dus niet meer werken. We zijn op zoek naar een passende oplossing."
Bij de andere schoonmaker is het contract inderdaad niet verlengd. "Dat is wat anders dan ontslagen worden. In totaal is van zeven mensen het tijdelijke contract niet verlengd, op een totaal van 33 medewerkers." En de schoonmaker is volgens Kalmeijer geen medewerker van de maand geworden, maar ze heeft een "schouderklopje" gekregen voor haar werk.
CAO-ONDERHANDELINGEN
Volgens FNV heeft ISS aangeboden om het gesprek aan te gaan. Dat ziet FNV alleen zitten als het schoonmaakbedrijf met concrete voorstellen komt. "Zij zien de schoonmakers die voor hun rechten opkomen als bedreiging. Dat accepteren wij niet en wij willen dat veranderen. Als dat niet verandert gaan wij door."
De woordvoerder van het schoonmaakbedrijf zegt verbaasd te zijn over de acties van vandaag. "In het geval van de Schipholmedewerker zijn er afgelopen donderdag nog gesprekken geweest. Met de vakbond erbij. In het andere geval zijn ook twee gesprekken geweest waarin we hebben uitgelegd waarom we hebben gedaan wat we hebben gedaan."
Kalmeijer heeft wel een andere verklaring waarom FVN juist nu met de acties komt. "Het is goed om te weten dat er CAO-onderhandelingen plaatsvinden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.