2018: Brand, explosie, broederschap en moord aan Utrechtse Marshalllaan

© RTV Utrecht
UTRECHT - "Aan de #Marshallaan in Utrecht is een explosie geweest, daarbij zijn personen gewond geraakt. Meer informatie volgt."
Deze tweet van de veiligheidsregio Utrecht op een rustige zomeravond is het begin van een bizar verhaal waarin dramatische gebeurtenissen, heldendaden, verdriet en verbroedering elkaar in rap tempo opvolgen.

DE BRAND

Op 21 juni, in het begin van de avond, krijgt de politie een melding over een incident in een woning aan de Marshalllaan in Utrecht. Aangekomen bij de woning, wordt de politie geconfronteerd met brand in een appartement op de tweede verdieping. De vlammen slaan uit de woning. De politie gaat de flat binnen en begint mensen uit de woningen te halen. Opvallend is dat de politie hierbij hulp krijgt van jongeren uit de buurt. Daarover later meer.
Verschillende bewoners worden uit hun woning gehaald, maar de deur van het bovenste appartement blijft dicht. Politieagent Zefanja krijgt geen gehoor en komt door de rook en vlammen vast te zitten. Hij slaat met een bloempot een ruit stuk en klimt uit het raam.
Wat er daarna gebeurt, wordt door omstanders gefilmd. Later vertelt Zefanja daarover in een podcast van de Politie. "Ik kan dat moment prima terughalen. Het was een bijzonder moment", legt hij uit. "Die rook kwam eraan, dus ik dacht: dit is geen veilige omgeving om langer te blijven. Vervolgens besloot ik aan dat raamkozijn te gaan hangen, me zo lang mogelijk te maken en me te laten vallen op het dakje voor het portiek. Je weet dat je het één en ander gaat breken, maar het belangrijkste vond ik dat ik m'n hoofd en bovenlichaam heel zou houden en dat ik niet nog erger letsel zou oplopen als dat ik nu heb."

HELDEN

Zefanja laat zich vallen en hij raakt flink gewond. Dan gebeurt er iets opvallends. Terwijl zijn collega's in shock kijken naar wat er gebeurt, komt er een man uit de flat rennen. Hij bedenkt zich geen seconde, draait zich om en springt op het dak waar Zefanja ligt. Hij ontfermt zich over de gewonde agent en helpt hem van het dak af.
Die man is Omar. En vanaf dit moment staat hij bekend als de held van de Marshalllaan. Toen de brand uitbrak, rende hij met een paar van zijn vrienden de flat in. "We hebben de deur opengetrapt en we haalden de mensen die erboven woonden naar beneden. We hebben een paar families naar beneden kunnen halen, eentje met een baby. Daarna was er niemand meer in dat flatje."
Een bijzonder moment, want de jeugd uit Kanaleneiland ligt regelmatig in de clinch met de politie. Ook Omar en zijn vrienden zijn normaal gesproken geen fans van justitie. Maar in dit geval vochten de mannen samen tegen de vlammen om iedereen uit de flat te krijgen, vertelt Omar.
"Eén agent ging naar boven en die zat vast. Dus ben ik die hal binnengegaan om die agent te helpen, maar dat lukte niet want er was veel rook. Het was heel gevaarlijk om naar boven te gaan. Ik hoorde die agent 'help, help' roepen. Toen trapte hij een raampje kapot en ben ik naar buiten gerend om de agent te helpen. Die moest gewoon geholpen worden."

SLACHTOFFER

Wanneer de brandweer het vuur eindelijk onder controle heeft, vindt de politie een lichaam. Het gaat om de vrouw des huizes. Ze is waarschijnlijk om het leven gebracht door haar echtgenoot, Mimoun H. De 70-jarige man wordt ervan verdacht dat hij na het doden van zijn vrouw brand heeft gesticht in het appartement. Omdat hij daar benzine voor gebruikte, ontstond er een explosie.
"Er zit geen behang meer op de wanden en alle kozijnen liggen eruit", schetst een woordvoerder van de brandweer later.
De euforische stemming over de heldenactie van de jongens uit Kanaleneiland maakt plaats voor schok. Buren leggen bloemen voor de flat en de moskee organiseert een gebed. Daar wordt massaal gehoor aan gegeven. Honderden moslims bidden voor de omgekomen vrouw. "Ze was een moeder van ons allemaal."
Bloemen voor de flat in Kanaleneiland.
Bloemen voor de flat in Kanaleneiland. © Buurtbewoners
Mimoun geeft zich aan bij de politie en legt een verklaring af. De rechtszaak loopt nog steeds. In 2019 zullen we horen wat er precies is gebeurd. Mimoun H. moet nu worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

ZEFANJA

De gewonde agent is er ook slecht aan toe. Zijn benen zijn verbrijzeld en hij heeft rook ingeademd. Sommige van zijn collega's houden rekening met het ergste. Zal hij ooit weer op straat werken? Het is onzeker. Maar een half jaar later werkt Zefanja alweer twee dagen per week op het politiebureau. Hij rent nog niet achter boeven aan, maar de toekomst is in ieder geval een stuk minder donker dan dat eerst werd gedacht.
De steun die Zefanja krijgt tijdens zijn herstel is enorm. Vanuit binnen- en buitenland krijgt hij steunbetuigingen. Nederland is onder de indruk van zijn heldendaad. En ook Omar en zijn vrienden zullen worden herinnerd voor hun dappere optreden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.