Acht jaar onterecht in de cel: "Achteraf realiseer je je pas hoe lang dat is"

© RTV Utrecht
LOPIK - Het recent verschenen boek 'Ken je mij?' vertelt het verhaal van Martien Hunnik uit Lopik. Hij zat acht jaar lang onterecht vast voor de zogenoemde 'Showbizzmoord'.
Op 10 november 1981 wordt muziekproducer Bart van der Laar neergeschoten in zijn villa in Hilversum. Hunnik wordt opgepakt. Onder grote druk van de politie bekent hij de moord, terwijl hij het niet gedaan heeft. Hij komt jaren in de cel terecht én krijgt TBS. "Je gaat je kerstbomen tellen", vertelt Hunnik in UVandaag. "Achteraf realiseer je je pas hoe lang acht jaar is."

VERHOORMETHODE

De vraag waarom hij een moord die hij niet pleegde bekend heeft, krijgt hij natuurlijk vaker. "Er zijn momenten in je leven dat je heel labiel kan zijn, of gewoon even niet scoort. En er zijn er twee voor nodig om een valse bekentenis af te leggen. De rechercheur die het niet gaat om de waarheidsvinding, maar om het scoren. Bij mij was het door een bepaalde verhoormethode, die destijds 'in' was."
Hunnik doelt op de Zaanse verhoormethode, die inmiddels is verboden. "Ze waren bij mijn ouders thuis geweest, hadden gezien dat mijn moeder kanker had. Hadden ze tegen mijn moeder gezegd: 'Wil u uw zoon nog levend terugzien?' Bij mijn verhoor hebben ze gezegd: 'Wil je je moeder nog levend terugzien?'. De recherchetafel ligt ondertussen vol met foto's van het slachtoffer, sectiefoto's, foto's van jezelf, dus het is een soort psychologische oorlogsvoering. Ze pakken alle mogelijke manieren aan om je te breken."
Na 35 jaar werd Hunnik alsnog vrijgesproken. Hij kreeg een schadevergoeding. "Volgens de overlevering is het een van de hoogste die de Nederlandse staat ooit heeft uitgekeerd. Het vergoedt niets."
Martien Hunnik werd na acht jaar cel vrijgesproken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.