Meeste daklozen hadden uitkering voor leven op straat

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De meeste mensen die dakloos zijn hadden het in de jaren daarvoor niet breed. Dat blijkt uit een analyse van het CBS. Volgens de onderzoekers hadden de meeste daklozen een uitkering voordat ze op straat belandden.
Lia van Doorn is lector aan de Hogeschool Utrecht en gespecialiseerd in daklozen. Zij vertelde vanochtend op Radio M Utrecht dat het vaak niet veel beter wordt als mensen weer een huis vinden: "Als ze weer gaan wonen blijven de meeste mensen bij de laagste inkomens behoren. En in de regel zijn het ook mensen die een klein sociaal netwerk hebben, of blijven worstelen met verslaving, dus het betreft een groep mensen die een groot deel van hun levensloop in een kwetsbare situatie verkeert."
Volgens haar staat dat haaks op het idee dat mensen vaak dakloos worden doordat ze iets ingrijpends meemaken, zoals een scheiding. Ook uit de cijfers van het CBS blijkt dat een levensgebeurtenis bijna nooit oorzaak is. "Het blijven kwetsbare levens met vaak psychische problemen. Vaak alleenstaande mannen. En daar leid ik uit af dat ik mensen tref met een klein sociaal netwerk en weinig steun als het misgaat in hun leven."
Ruim tachtig procent van de dak- en thuislozen is man. Waarom het veel meer mannen zijn weet Van Doorn niet. "Maar het heeft er waarschijnlijk mee te maken dat vrouwen eerder om hulp vragen en ook eerder hulp aangeboden krijgen."
Er zijn op dit moment zo'n 30.000 dak- en thuislozen in ons land.
Het interview met Lia van Doorn vanochtend op Radio M Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.