Rhenen brengt rijke geschiedenis tot leven met nieuw museum

Een Vikingzwaard, een van de topstukken van het nieuwe Stadsmuseum Rhenen
Een Vikingzwaard, een van de topstukken van het nieuwe Stadsmuseum Rhenen © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
RHENEN - Een uurtje rondlopen in het oude stadhuis van Rhenen en de geschiedenis stroomt voorbij. Zoals even verderop de Rijn ook doet. Het statige pand herbergt vanaf vanmiddag het Stadsmuseum Rhenen. Dat museum vertelt over het stadje, maar geeft vooral een beeld over de vaderlandse geschiedenis.
De locatie is historie op zich. Het stadhuis, gelegen in de schaduw van de Cuneratoren, staat op fundamenten van zo'n achthonderd jaar oud. Een statig pand, met houten vloeren, dikke balken en plafondschilderingen. Oud, maar jong als je het afzet tegen de periode waarin de geschiedenis van Rhenen begint.

NEANDERTHALERS

Het stadsmuseum Rhenen gaat duizenden jaren terug in de tijd. Panelen in de zalen verhalen over Neanderthalers die al in de regio waren. Een kies van een mammoet als ondersteunend bewijs. Via een vuistbijl en een weefsteen komt de geschiedenis dichter bij het heden.
"De reden voor de rijke geschiedenis is de ligging", vertelt Mirjam Groenendijk, voorzitter van de Stichting Stadsmuseum. "Rhenen lag hoog en droog langs de Rijn, in de heuvels. Dat veroorzaakte dat legers die van oost naar west trokken, altijd hier langs kwamen."
En zo kan het ook dat het museum een zwaard in het bezit heeft. Uit de Rijn gevist en afkomsting van een Viking. Verder kralenkettingen en sieraden met edelstenen, die erop duiden dat bewoners in de omgeving in de vroege Middeleeuwen al contact hadden met Azië.
Het belang van het museum is volgens Groenendijk evident: "We willen de geschiedenis van Rhenen vertellen en proberen de samenhang met het landschap in beeld te brengen. Ook willen we de mensen laten zien dat de geschiedenis met het leven van vandaag te maken heeft.
Wie in de buurt van de oude stadmuur woont, vindt nog kogels van de Spanjaarden in de tuin
Mirjam Groenendijk
Voor inwoners van Rhenen is het geregeld zo dat die geschiedenis letterlijk op de stoep ligt. Vroeger had Rhenen stadsmuren, poorten die met een ophaalbrug toegang tot de stad gaven en een gracht. Wie nu woont in de buurt waar die bouwwerken hebben gestaan, vindt zo nu en dan nog een versteende kogel bij het schoffelen van de tuin. En zit direct in de Tachtigjarige Oorlog, toen de Spanjaarden de stad probeerden te veroveren.
Zwaarden, versteende kogels en vuistbijlen dus. Toch is het museum ook modern. Film, geluidsinstallaties: de moderne media zijn ingezet in het nieuwe museum. Een groot verschil met het oude, kleine museum dat Rhenen kende en dat een paar panden verderop zat. En dat oneerbiedig gezegd niet veel meer had dan wat scherven in een vitrine, al vindt Groenendijk dat het museum daar wel tekort mee wordt gedaan.
Ook veel aandacht voor de slag om de Grebbeberg in het museum
Ook veel aandacht voor de slag om de Grebbeberg in het museum © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Maar het moderne museum is onmiskenbaar een 'upgrade' van formaat, in goed Nederlands. Waar natuurlijk de slag om de Grebbeberg in de Tweede Wereldoorlog niet ontbreekt. Historisch gezien natuurlijk een zeer belangrijk hoofdstuk in de vaderlandse geschiedenis, met gevolgen die nu nog actueel zijn. Groenendijk: "De reden waarom we in Rhenen zo vaak in de file staan, heeft iets te maken met de Grebbelinie. Als u langskomt, zullen we het uitleggen," besluit Groenendijk met een cliffhanger. Dat langskomen kan na vanmiddag, als commissaris van de koning Van Beek het museum heeft geopend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.