Natuurlijk Zoëy: de torenvalk er bovenop helpen

Eddy : "Wat een prachtig beestje!".
Eddy : "Wat een prachtig beestje!". © RTVUtrecht/Nathalie Ringrose
UTRECHT - Eddy gaat op jacht naar de torenvalk. Een van de meest geziene roofvogels in onze regio maar toch gaat het niet goed met hen. Met vogelringer Johan Tuls rijdt hij rond in het open gebied tussen Harmelen en Kockengen om de vogels te vangen en te ringen.
De torenvalk houdt van het open land en broedt graag in al bestaande nesten van bijvoorbeeld kraaien. Omdat het minder goed gaat met de kraaien zijn er ook minder torenvalken. Met een klapval met daarin een kweekmuis die de vogel moet lokken is het de bedoeling een vogel te vangen en te ringen. De lokmuis zit in een apart kooitje en kan niet worden opgegeten. Johan: "We doen het ring onderzoek om te kijken hoe de verspreiding is van de torenvalk. En we kunnen ook zien hoe oud ze worden."
Wat een prachtig beestje die torenvalk!
Eddy Zoëy
Door het plaatsen van brede open nestkasten krijgen de torenvalken weer meer kans om te broeden. Het blijkt succesvol want dit jaar waren er al meer dan 50 door torenvalken bezet. Johan: "Ik was op zoek om iets te doen in de natuur en heb me aangesloten bij de natuurgroep Kockengen. Zij hadden ook een nestkastenwerkgroep die niet meer actief was en die heb ik samen met anderen nieuw leven in kunnen blazen."

BIDDEN

De torenvalk is bij de meeste mensen bekend als een vogel die je biddend boven het landschap ziet. De staart houdt hem stil op de wind, voordat hij zich op zijn prooi stort. Eddy: "Daar heeft ie een bepaalde techniek voor: tegen de wind in hangen. Hij zou goed kunnen zeilen ook dat beestje, als hij een mens was."
Het weer is niet al te best als de mannen op pad gaan en dan is het lastig een valk te vinden. Als ze er eindelijk een vangen blijkt deze al geringd door een ringstation in Noord-Holland. Johan: "In principe proberen we alleen vogels te vangen die nog niet geringd zijn maar dat is van te voren niet altijd te zien. Bij een al geringde valk kunnen we dan toch nog nuttige dingen aflezen zoals hoe ver hij vliegt".Na het opmeten van de vleugels en de snavel, het aflezen van de ring en het wegen van de vogel wordt de torenvalk weer vrijgelaten in de weides van Kockengen
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Natuurlijk Zoëy": De torenvalk er weer bovenop helpen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.