Woningzoekers willen loten voor een huis, maar wethouders zijn verdeeld

Huurwoningen in Utrecht Overvecht
Huurwoningen in Utrecht Overvecht © denijl.nl / Rutges
PROVINCIE UTRECHT - Sociale huurwoningen zouden vaker moeten worden verloot. Dat vinden veel woningzoekers in de regio die staan ingeschreven bij Woningnet.
De Stichting Woonruimteverdeling Regio Utrecht (SRWU) peilde de mening van een kleine tweeduizend woningzoekers. Zo'n 40 procent vindt dat de helft van alle huurwoningen door middel van loting moeten worden toegewezen. Op dit moment zijn er wel gemeenten die loten, onder meer Utrecht en Nieuwegein, maar daar gaat het om een klein deel van de huizenvoorraad.
De enquête is een gevolg van verdeeldheid onder wethouders van 16 samenwerkende gemeenten in de regio. Die zijn met elkaar in gesprek over nieuwe spelregels voor het toewijzen van sociale huurwoningen. Die moeten in de zomer van volgend jaar klaar zijn, als de nieuwe huisvestingsverordering van kracht gaat.

EERLIJKER SYSTEEM

De SWRU pleit al voor uitbreiding van het lootsysteem. "De wachtlijst voor een sociale huurwoning is op sommige plekken in de regio al tien jaar", zegt secretaris Rikkert van Heerde. "Loten zorgt voor een eerlijker systeem voor starters en mensen die urgent een woning nodig hebben." Toch zijn niet alle gemeenten daar voorstander van. "En daarom vonden wij het een goed idee om het de woningzoekenden te vragen'', zegt Van Heerde.
Het zou voor de hand liggen dat het dan ook juist starters zijn die het loten toejuichen en dat mensen die al lang op de wachtlijst staan daar minder om staan te springen. Maar dat blijkt niet uit de enquête. Van Heerde: "Een verklaring is lastig, ik denk dat het puur zit in het enorme tekort. Ik vermoed dat mensen loting zien als een kans om snel aan een woning te komen."

SCHAARSTE

Uit de cijfers blijkt dat de nood hoog is. Volgens de SWRU komen er vijf- tot zesduizend woningen per jaar vrij, terwijl er elk kwartaal tussen de zestien- en twintigduizend woningzoekenden zijn. De SWRU voelt zich gesterkt door de uitkomst van de peiling en gaat daarmee terug naar de wethouders.
Uiteindelijk ligt de beslissing toch bij de individuele gemeenteraden. Zij besluiten hoe ze de verordening willen uitvoeren. "Bovendien is loting niet zaligmakend", zegt Van Heerde. "Het probleem is schaarste en dat los je vooral op door bijbouwen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.