Fusie Vijfheerenlanden: nieuw politiebureau in Leerdam

© Politie
VIANEN - De politie wil in de gemeente Vijfheerenlanden een groot bureau in Leerdam. Een pand aan de Koningin Emmalaan is in beeld als nieuwe politiepost. Het bureau moet in de loop van volgend jaar open gaan.
Al een jaar is de politie bezig met voorbereidingen vanwege de gemeentelijke herindeling per 1 januari. De meeste veranderingen vinden achter de schermen plaats en daar merken inwoners van de nieuwe gemeente niets van. Zo stappen bijvoorbeeld agenten over van de eenheid Rotterdam naar de eenheid Midden-Nederland.
Dat is een unieke situatie, vertelt teamchef Nick Schellings: "Het is nog niet eerder gebeurd dat omwille van een gemeentelijke fusering een overstap naar een andere eenheid nodig was. Het is op basis van vrijwilligheid gegaan." "Het lijkt iets administratiefs", vult collega teamchef Ronald Moes aan, "maar het is voor agenten meer dan dat. Een nieuw team, nieuwe gebruiken en er is toch altijd een andere cultuur."

LEKPOORT

De agenten die in het gebied werken horen vanaf januari bij het basisteam Lekpoort. Vianen viel al onder dit team. Wijkagenten en surveillanten zijn al langer werkzaam in de kernen van Vijfheerenlanden. Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen is de politie de afgelopen weken vooral bezig geweest met 'de puntjes op de i', zoals ze dat noemen. Schellings: "Ervoor zorgen dat de computers op hun plek staan, dat er auto's beschikbaar zijn."
De politiepost in Meerkerk is, tot het nieuwe bureau klaar is, de uitvalsbasis voor de politie. Op het gemeentehuis in Vianen en het stadskantoor in Leerdam zijn ook plekken van waaruit de politie werkt. Deze plekken blijven voorlopig in gebruik.
De grootste verandering waar inwoners mee te maken krijgen is als ze de politie bellen. Inwoners van Zederik en Leerdam komen na 1 januari niet meer bij de meldkamer Rotterdam uit maar bij de meldkamer Midden-Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.