Al 35 jaar vrijwilliger bij Woerdense Telefooncirkel: "Even goedemorgen zeggen"

Mevrouw Sprong met rechts locoburgemeester Bolderdijk.
Mevrouw Sprong met rechts locoburgemeester Bolderdijk. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
WOERDEN - Een bijzondere dag voor mevrouw Sprong uit Woerden. Omdat ze al bijna 35 jaar enthousiast vrijwilliger is bij de lokale Telefooncirkel, werd ze vandaag verrast door familie, vrienden en zelfs de locoburgemeester van Woerden. Ze prijzen haar om het werk wat ze nu al jarenlang, elke dag doet. "Nou word ik ineens helemaal in het zonnetje gezet. Dat was niet de bedoeling, ik had om 12 uur naar de pedicure gemoeten!"
De Telefooncirkel bestaat al bijna net zo lang als mevrouw Sprong er werkt en is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat alleenstaande ouderen elkaar dagelijks even bellen, via een telefoonketen. Dat zorgt niet alleen voor een gezellig praatje, maar zo wordt er ook een oogje in het zeil gehouden. Als iemand niet opneemt, kan er wat gebeurd zijn. Dan kan de beller hulp inschakelen. "Ik werd door het Rode Kruis gevraagd of ik wilde meedoen en ik vond het een goed idee", zegt mevrouw Sprong. "Het leek me heel belangrijk, even gebeld worden. Bovendien was ik toen al alleen, dus ik wist hoe het was."
De Telefooncirkel is voor sommige Woerdense ouderen erg belangrijk.
De Telefooncirkel is voor sommige Woerdense ouderen erg belangrijk. © RTV Utrecht / Koen van den Berg

KOFFIE

Vandaag werd ze voor al die jaren trouwe dienst bedankt. Uit handen van locoburgemeester Bolderdijk ontving ze een bos bloemen, een oorkonde en bovendien een gemeentelijke onderscheiding. De hele tijd was ze omringd door vrienden van de Telefooncirkel en familieleden. Zelfs haar kinderen, waarvan ze dacht dat ze vandaag niet langs zouden komen, lieten deze mooie dag voor hun moeder niet voorbijgaan. De cirkel heeft ervoor gezorgd dat ze een grote groep vrienden om haar heen heeft gekregen. "Je wil niet weten hoe vaak ik gevraagd wordt om een bak koffie te komen drinken", zegt ze lachend.
Ze ziet dat de manier waarop de cirkel werkt wel veranderd is. "In de begintijd zochten we op waar diegene was als die niet opnam, we gingen dan regelmatig langs. Je stond bij wijze van spreken bij elkaar aan bed, terwijl diegene nog gewoon lag te slapen! De laatste tijd doen de telefoons het soms niet als er een kabel vervangen wordt. Dan hebben wij ook problemen! Dan ga je toch proberen iemand te bereiken, door bijvoorbeeld even langs te gaan. We laten elkaar niet zo gauw in de steek hoor."

GOEDEMORGEN

Maar wat zorgt er nou voor dat ze al ruim drie decennia de telefoon bemant, elke dag weer? "Het mooie is dat je iedere dag toch iemand spreekt. Even goedemorgen zeggen, dat is het eigenlijk. We hebben twee keer een verlies meegemaakt, en dan heb je heel veel aan de groep die elkaar belt en opvangt." Ze moet er niet aan denken dat er iets met iemand zou gebeuren en dat niemand te hulp schiet. "Het mag toch niet gebeuren dat iemand alleen in huis wat overkomt, hè. Door de Telefooncirkel is dat verantwoord opgelost."
Mevrouw Sprong ontvangt een oorkonde voor haar verdiensten.
Mevrouw Sprong ontvangt een oorkonde voor haar verdiensten. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
En de pedicureafspraak? Die zal een andere keer moeten. Maar overladen worden met complimenten, bloemen, een oorkonde en een mooie onderscheiding is ook niet verkeerd. Mevrouw Sprong had het in ieder geval niet zien aankomen, en kan het nog altijd niet helemaal bevatten. "Ik ben er wel een beetje ondersteboven van."
Mevrouw Sprong in het zonnetje gezet in Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.