Overlevingsgids voor de kerstborrel: eet en drink met mate en zoenen hoeft niet (meer)

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
MAARN - De kerstborrels staan weer voor de deur. Bij veel bedrijven en instellingen is het vandaag of morgenmiddag raak. Maar hoe overleeft u al die dronken collega's en natte zoenen waar u helemaal niet op zit te wachten? RTV Utrecht zette wat tips voor u op een rijtje in deze overlevingsgids voor kerstborrels.
Het makkelijkste lijkt natuurlijk om de kerstborrel in zijn geheel over te slaan. Want moet u eigenlijk wel komen, of kan de uitnodiging genegeerd worden? Nee, dat laatste mag écht niet, zegt etiquette-expert Mea Gerrits uit Maarn. "Ik zou altijd antwoord geven als je bent verhinderd. Een reden geven hoeft dan niet, maar het mag wel. Als gastheer zal ik er niet naar vragen, het gaat natuurlijk om de team spirit."
Het zou natuurlijk ook zomaar kunnen dat het u niet op tijd lukt om af te zeggen. Misschien was u het vergeten of werd u door een collega meegesleept toen u nét op slinkse wijze naar huis wilde glippen. Nu staat u op de borrel in de hoek na te denken over het jaarlijkse dilemma: geef ik iedereen een hand, of moet er ook gezoend worden?
Mea Gerrits heeft goed nieuws voor mensen die niet zo nodig intiem hoeven te doen met Henk van de administratie: "Ik zou gewoon een beetje circuleren en je bij deze of gene aansluiten. Dan hoef je niet eens een hand te geven. Je kan gewoon mensen prettige feestdagen toewensen. En je hoeft zéker niet te zoenen. Da's al een poosje uit op de werkvloer. Het wordt steeds minder gedaan, want vrouwen vinden het lastig, helemaal sinds alle #MeToo-schandalen."

CATERING

Als het goed is, heeft u nu dus iedereen prettige feestdagen toegewenst. Tijd voor het hoogtepunt van elke kerstborrel: de catering. Want voor cateringbedrijven is het deze dagen topdrukte en er staat veel lekkers op het menu.
Ook bij DeMaes Catering Service in Veenendaal wordt hard gewerkt. Het bedrijf verzorgt vandaag twaalf en morgen zelfs achttien evenementen. Dick van der Maas: "We hebben zes pieken per jaar: Pasen, Pinksteren, de week na nieuwjaar, voor de zomer, het begin van het jaar, en Kerst. Maar dit is de grootste van allemaal."
Van der Maas ziet dit jaar ook dat het beter gaat met de economie: "Het is sowieso weer uitbundiger. Het aantal opdrachten wordt groter."
Gevraagd naar wat er op het menu staat, denkt hij even na. "Normaal zou ik zeggen: in Nederland is er een gezonde kijk op eten. Maar wij zitten in Veenendaal en daar heb je wat meer de massa in producten. Dat wil zeggen veel traditionele buffetten: een mooie schaal haring, een lekkere salade, gehaktballen, een mooie beenham."

MET MATE

Pluspuntje van de kerstborrel is dus dat u er af en toe goed kan eten. Maar pas op met de hoeveelheden. Etiquettecoach Mea Gerrits: "Happen zijn bijzaak. Straks sta je met drie hapjes tegelijk in jouw hand. Wat zegt dat over jou?"
En dan is er nog het gevaar van te veel drinken. Ook niet handig, aldus Gerrits: "Let op met alcohol. De politie staat ook te controleren."

NAAR HUIS

Na een hapje en drankje is de tijd dan eindelijk daar: u mag naar huis. Sterker nog, dat is zelfs de bedoeling. Niet te lang blijven hangen, is het advies van Gerrits: "Bij een receptie van een uur, mag je na een half uur weg. Bij een receptie van vier tot zes, na drie kwartier. Je moet niet tot het einde blijven hangen. Da's een teken van slechte manieren."
Eenmaal thuis mag u trots zijn en ach, misschien was het achteraf gezien zelfs nog best wel gezellig. U heeft de kerstborrel in ieder geval weer overleefd: prettige feestdagen!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.