Onderzoekers: 'Maak van Utrecht een culturele wereldstad'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Utrecht kan trots zijn op de kunst- en cultuursector van de stad. Dat concluderen onderzoekers in een rapport over de Domstad dat vandaag is overhandigd aan wethouder Anke Klein.
"Utrecht heeft alles in zich om een culturele metropool te zijn", zegt voorzitter Ernestine Comvalius van de onderzoekscommissie. Zij is positief over de kunst- en cultuursector van Utrecht, maar merkt ook op dat verbeterpunten zijn.

CULTUUR VOOR IEDEREEN

Zo kan het in Utrecht nog wel wat diverser, vinden de onderzoekers. Het rapport beschrijft dat er nog te vaak in stereotypen wordt gedacht en te weinig vanuit de wensen van nieuwe generaties.
"Op dit moment loopt Utrecht daar nog enigszin in achter", zegt voorzitter Ernestine Comvalius van de commissie. Zij vindt dat de stad aanbod moet ontwikkelen voor alle inwoners van de stad.

UNIQUE SELLING POINTS

Ook moet Utrecht zich beter op de markt gaan zetten als culturele metropool. Volgens Comvalius bezit Utrecht verschillende culturele iconen zoals TivoliVredenburg en het Centraal Museum die veel meer belicht moeten worden.
"We hebben de gemeente geadviseerd om de hele culturele sector op te roepen om te laten zien wat Utrecht zo uniek maakt. Om zo te laten zien waarin Utrecht zich onderscheidt. Zo kan de sector programma's maken die kenmerkend zijn voor een culturele metropool."
Vanaf september werkte de commissie met meer dan dertig man aan het onderzoek. Ze bezochten 58 culturele instellingen die subsidie krijgen van de gemeente. Ze werden allemaal beoordeeld op de kwaliteit van het aanbod, eerlijke beloning en samenwerking met andere partijen.

TALENTEN KANSEN BIEDEN

De Utrechtse wethouder Anke Klein die vanmiddag het rapport in ontvangst nam, kan zich vinden in de adviezen van het rapport. "Het is belangrijk om jonge talentvolle makers de kans te geven in de stad. Die moet je niet verliezen aan het begin van hun carrière. Zij kunnen het culturele aanbod verbreden", aldus de wethouder.
Onderzoekers: maak van Utrecht een culturele wereldstad

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.