Spoorbedrijven willen vuurwerkvrije zones langs de rails

© Pixabay
UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen en ProRail pleiten voor vuurwerkvrije zones langs het spoor. Vuurwerk en spoor gaan niet samen samen, stelt Marjan Rintel, directeur Operatie bij de NS. Ze vraagt gemeentes maatregelen te nemen, net zoals ze dat bij bijvoorbeeld kinderboerderijen en ziekenhuizen doen.
"Een vuurpijl tegen een trein of zwaar vuurwerk op het spoor kan schade veroorzaken waardoor treinen niet kunnen rijden", zegt Rintel. "Vuurwerk naar treinen gooien lijkt misschien een kwajongensstreek, maar dat is het niet", aldus directeur Operaties John Voppen van ProRail. "Het is gevaarlijk en leidt tot overlast en onnodige vertragingen."
Sinds begin december zijn vijf meldingen van overlast genoteerd, veroorzaakt door vuurwerk dat dicht bij het spoor werd afgestoken. Het gaat bijvoorbeeld om vuurwerk dat wordt afgestoken in een tunneltje bij het station, rook op het perron en vuurwerk dat tegen een trein wordt gegooid.
Het aantal klachten zal nog wel stijgen, vermoeden NS en ProRail. In 2015 werden nog vijftien meldingen geteld, in 2016 waren het er 25 en vorig jaar stond de teller eind december op vijftig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.