Gevangenisstraffen tot 10 jaar voor Utrechtse plofkraakbende

UTRECHT/SOEST - Zeven verdachten van een serie plofkraken zijn door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de vijf en tien jaar. Een van de hoofdverdachten, Yassir el A., krijgt de hoogste straf van tien jaar. Mike W. uit Utrecht, die in eerste instantie werd gezien als de spil in de bende, en Johannes (Patrick) F. krijgen beiden zeven jaar cel, waar veertien was geëist. De overige verdachten (Jurjen van D., David R., Roger K. en Martin de W.) krijgen celstraffen variërend van vijf tot zes jaar.
De mannen, die allen uit de regio Utrecht komen, moeten allemaal ook forse schadevergoedingen aan ING betalen, want de plof- en ramkraken waren vooral gericht op de oranje geldautomaten in filialen van Albert Heijn. Hoofdverdachten Yassir el A. en Patrick F. moeten beide zo'n 190.000 euro vergoeden, Mike W. 157.000 euro. Daar blijft het niet bij, want de rechter veroordeelde de zeven ook tot het terugbetalen van de criminele winst aan de staat. Dat gaat om bedragen van 39.000 tot ruim 90.000 euro. 

TEGENVALLER

De uitspraak is voor de verdachten een tegenvaller, want er klinken kreten van ongeloof in de zaal. Zij moeten direct afscheid nemen van hun familie en gaan meteen de cel in. Volgens verslaggever Riks Ozinga, aanwezig in de rechtbank, gaat dat gepaard met veel tranen bij de mannen en hun geliefden. Twee van de plofkrakers zijn niet bij de uitspraak aanwezig en dus voortvluchtig. De advocaat van Patrick F. zegt dat hij graag de feestdagen bij zijn familie wil doorbrengen. 
Het openbaar ministerie (OM) eiste in eerste instantie veel hogere straffen voor de hoofdverdachten. Deze vallen lager uit, omdat de rechtbank in tegenstelling tot het OM niet vindt dat ze met de plofkraken mensenlevens in gevaar hebben gebracht. Ook zijn verschillende verdachten vrijgesproken van een aantal verdenkingen, omdat daar volgens de rechter te weinig bewijs voor is. 

HETERDAAD

Johan F., Yassir el A. en Jurjen van D. werkten volgens de rechter intensief samen bij het plegen van plofkraken in Driebergen, Utrecht en Almelo. Ze maakten zich schuldig aan heling van meerdere auto's die bij de kraken werden gebruikt en maakten met de anderen deel uit van een criminele organisatie. Individueel hebben ze ook nog andere kraken op hun conto staan.
David R., Martin de W. en Roger K. (de laatste is ook verdachte van een reeks plofkraken met een andere bende) pleegden als groep meerdere plofkraken. Bij een daarvan in Soest werden ze op heterdaad betrapt door de politie. Ze zijn ook veroordeeld voor een gezamenlijke inbraakpoging bij een bedrijf in Lopik.
Volgens de rechtbank hadden de verdachten "slechts oog voor eigen financiele positie". De ramkraken werden op "zeer professionele wijze gepleegd". Dat heeft strafverzwarend gewerkt. Volgens de rechtbank roofden de mannen in 2015 en 2016 in wisselende samenstelling ruim een jaar lang talloze geldautomaten leeg. 

VUURWAPENS

Soms werden de PIN-machines met gas opgeblazen, soms gebruikten ze een thermische lans en als het nodig was trokken ze een apparaat open met een ketting die aan een auto was bevestigd. Als de geldautomaat ergens binnen stond, ramden ze de pui. De aanwezigheid van vuurwapens en andere wapens duidt erop dat ze rekening hielden met het gebruik van geweld.
In totaal hebben politie en justitie in deze zaak 55 ramkraken onderzocht, het OM vervolgde de mannen voor 19 daarvan. De politie heeft de verdachten geruime tijd gevolgd en maakte videobeelden en geluidsopnames waarop ze te herkennen waren, ondermeer bij hun uitvalsbasis in Kerkdriel. Ook werden telefoongesprekken tussen de verdachten afgeluisterd. Daarnaast werd bij de verdachten geld teruggevonden dat bij de kraken was bevlekt met speciale DNA-inkt.
De verdachten en het openbaar ministerie hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen. Voor ze daar een besluit over nemen willen alle partijen eerst het bijzonder gedetailleerde en uitgebreide vonnis van de rechtbank bestuderen.  

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.