OM: Verdachte explosie Marshalllaan ook schuldig aan verwondingen agent Zefanja

Mimoun H. meldde zich bij de politie na de explosie in zijn appartement in Utrecht.
Mimoun H. meldde zich bij de politie na de explosie in zijn appartement in Utrecht. © Koen Laureij
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie verwijt Utrechter Mimoun H. nu ook zwaar lichamelijk letsel door schuld. Politieagent Zefanja Engberts moest tijdens de brand aan de Marshalllaan uit het raam springen en raakte daarbij ernstig gewond. H. wordt ervan verdacht dat hij zijn vrouw om het leven heeft gebracht en daarna zijn appartement in brand heeft gestoken.
De 70-jarige verdachte meldde zich na het drama in Kanaleneiland bij de politie. Hij moet onderzocht worden in het Pieter Baan Centrum, maar waarschijnlijk gebeurt dat pas in maart, omdat de wachtlijst voor het PBC erg lang is. Het lukt een team van psychologen en psychiaters niet om hem in de gevangenis te onderzoeken, omdat de verdachte mentaal niet zwaar te belasten is.
Als de onderzoekers hard doorvragen bestaat de kans dat mijn cliënt suïcidaal wordt.
Sanne Schuurman, advocaat

GAT IN GEHEUGEN

"Mijn cliënt kan zich niet herinneren wat er is gebeurd", vertelt zijn advocaat Sanne Schuurman. "Hij heeft een gat in zijn geheugen en heeft pas weer herinneringen vanaf het moment dat hij de hitte van de vlammen voelde. Hij is toen direct naar de politie gegaan en heeft verteld dat hij zijn vrouw heeft gedood."
Mogelijk betekent dit dat H. de herinnering diep heeft weggestopt. Maar wanneer de onderzoekers flink doorvragen, klapt de verdachte dicht. "Hij begint dan te huilen", zegt Schuurman. "En als de onderzoekers dan hard doorvragen bestaat de kans dat mijn cliënt suïcidaal wordt."

CONSTANT TOEZICHT

Volgens de raadsman is het belangrijk dat H. goed begeleid wordt bij de ondervraging. "Bij een onderzoek in het Pieter Baan Centrum kunnen de onderzoekers alle registers open trekken, omdat mijn cliënt na zo'n gesprek niet terug wordt gestuurd naar de afdeling in de penitentiaire inrichting, waar hij op zichzelf is aangewezen. Er is dan constant toezicht, zodat er kan worden ingegrepen wanneer hij zichzelf iets aan zou willen doen."
Waarschijnlijk wordt de rechtszaak halverwege 2019 inhoudelijk behandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.