GroenLinks eist direct ingrijpen bij probleemflat Amersfoort

Burgemeester Bolsius in gesprek met bezorgde bewoners
Burgemeester Bolsius in gesprek met bezorgde bewoners © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
AMERSFOORT - Er moet direct ingegrepen worden bij het appartementencomplex aan de Paladijnenweg in Amersfoort. Dat stelt collegepartij GroenLinks. Bewoners hebben al ruim twee jaar last van verwarde buren die intimideren, bedreigen en voor overlast zorgen. Ze voelen zich onveilig en smeken de burgemeester in te grijpen. GroenLinks staat achter de bewoners en vindt dat woningcorporatie Portaal, de gemeente en zorginstellingen met elkaar om de tafel moeten.
"De bewoners van het appartementencomplex aan de Paladijnenweg zijn echt wanhopig. Na de zoveelste brand belden ze me deze week gelijk. Ik had één mevrouw huilend aan de telefoon. De maat is nu echt vol." Gemeenteraadslid Youssef el Messaoudi van GroenLinks is al langer op de hoogte van de problemen in het complex. Zo'n vijftien verwarde personen die er wonen, zorgen volgens bewoners al ruim twee jaar stelselmatig voor overlast. En dat zorgt voor een onveilig gevoel.
Waar een wil is, is een weg
Youssef el Messaoudi - Gemeenteraadslid GroenLinks Amersfoort

INGRIJPEN

El Messaoudi wil dat de bezorgde bewoners per direct worden geholpen. Maar ook hij weet dat dit niet zo makkelijk is. Gisteren legde burgemeester Bolsius de bewoners al uit dat het een complex probleem is waar hij niet direct een oplossing voor heeft. Maar El Messaoudi wil zich hier niet bij neerleggen: "Waar een wil is, is een weg!"
"De moeilijkheid in deze kwestie is, dat de burgemeester ook weinig kan. Hij heeft de juridische middelen niet, dus het is bijna niet op te lossen. Maar het is onjuist dat er helemaal niets kan gebeuren. Het is een vergaand middel, maar de burgemeester kán iemand tijdelijk uit huis plaatsen. Dat is wel een laatste redmiddel."

RADELOOS

Bewoners van het appartementcomplex klampten zich gisteren vast aan de burgemeester. Anneke Steenkamp kan haar tranen nog maar net bedwingen als ze Bolsius vraagt of hij haar veiligheid kan garanderen. "Nee, dat kan ik niet," antwoordt hij. "Maar ik laat jullie niet los, ik ben ermee bezig." Een zenuwachtige glimlach verschijnt op het gezicht van Anneke. Het tekent de radeloosheid van de bewoners, die zich niet serieus genomen voelen door de gemeente.
We kunnen niet langer wegkijken
Youssef el Messaoudi - Gemeenteraadslid GroenLinks Amersfoort
Volgens El Messaoudi is het tijd voor oplossingen en heeft ook de gemeente daar een taak in: "Woningcorporatie Portaal, de gemeente én zorginstellingen moeten met elkaar om de tafel. Alle mogelijkheden moeten bekeken worden. En als dat betekent dat je overlastgevers die een direct gevaar vormen moet herhuisvesten, dan moeten we dat maar doen. De concentratie verwarde personen in dat complex is zodanig hoog, dat wij niet langer kunnen wegkijken."

FALENDE ZORG

Het probleem is volgens El Messaoudi voor een groot deel toe te schrijven aan de bezuinigingen in de zorg. De overlastgevende bewoners horen volgens hem thuis in een ggz-instelling, maar die kunnen dat vaak niet bieden omdat er te weinig geld is. "Hoe heeft het zover kunnen komen?", is volgens El Messaoudi de vraag die centraal moet staan.
"In dit geval heeft de sturing vanuit de zorg gefaald. En dat is een regelrecht gevolg van de bezuinigingen. De oplossing daarvoor ligt in Den Haag. Dat kunnen wij niet oplossen. De woningcorporatie mag de mensen op bassis van hun medische verleden ook niet weigeren."
We doen echt veel om het op te lossen, maar we kunnen er weinig van laten zien
Woordvoerder woningcorporatie Portaal

PORTAAL

Woningcorporatie Portaal laat weten dat ze al langere tijd in gesprek zijn met de bewoners. Een woordvoerder laat weten dat hun klachten terecht zijn en dat ze die ook erkennen als een feit. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een oplossing.
"Geef ons de tijd om het op te lossen. Wij moeten bewijs verzamelen waarmee we aan kunnen tonen dat er sprake is van langdurige overlast. Daarmee moeten we vervolgens naar de rechter. Wij kunnen namelijk niemand uit huis zetten. Dat moet de rechter doen. We doen echt veel, maar we kunnen er weinig van laten zien," aldus Portaal. De woningcorporatie benadrukt verder dat bewoners klachten vooral moeten blijven melden. 
Burgemeester Bolsius beloofde de bewoners van het appartementencomplex aan de Paladijnenweg gisteren dat hij bezig is met een oplossing. Hoe die oplossing eruitziet, kan hij nog niet zeggen. Wel heeft hij de bewoners uitgenodigd voor een gesprek op het stadhuis. Dit vindt plaats op woensdag 16 januari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.