Mogelijk windpark Goyerbrug krijgt stillere turbines

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
HOUTEN - De windmolens die de Houtense ondernemer Ruben Berendts bij de Goyerbrug in het buitengebied van 't Goy wil plaatsen worden de stilste en modernste die er op dit moment zijn. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Om een vergunning te krijgen voor de bouw moet wel uitgebreid getoetst worden of de molens schadelijk zijn voor de omgeving. Dat komt omdat het vermogen van de nieuwe turbines veel hoger is dan bestaande molens.
Binnen zes weken moet die toetsing klaar zijn, waarna Berendts officieel een vergunning voor de aanleg kan gaan aanvragen. De raad moet dan uiteindelijk beslissen of de vier windmolens, met een tiphoogte van 250 meter hoog, er daadwerkelijk komen. Daar lijkt een meerderheid voor.
Eerder lieten omwonenden weten mordicus tegen het windpark te zijn. Ze vrezen geluidsoverlast en slagschaduw. Ze hebben al aangegeven desnoods tot de Raad van State te gaan procederen om de bouw tegen te houden. Ook de gemeente Wijk bij Duurstede en Culemborg zijn fel tegen de windmolens omdat het niet in de landelijke omgeving past. De turbines komen pal op de grens tussen Wijk bij Duurstede en Houten te staan, langs de oever van het Amsterdam Rijnkanaal.
De gemeente Houten heeft aangegeven de mening van omwonenden zwaar mee te laten wegen in een uiteindelijke beslissing over de komst van de windmolens. Daar zijn inmiddels verschillende praatsessies aan gewijd. 

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.