Celstraffen voor mannen die Marokkaanse vrouwen prostitueerden in Baarn

© RTV Utrecht
BAARN - De rechtbank in Utrecht heeft vanmiddag celstraffen uitgedeeld aan drie mannen die ervan werden verdacht dat ze twee Marokkaanse vrouwen hebben gedwongen tot prostitutie. De vrouwen werden in een huis in Baarn vastgehouden. Ze werden daar bedreigd door de mannen en mochten veel van het geld dat ze verdienden niet houden. Het gaat om Yassine Z., Mohammed A. en Jordy R.
De twee hoofdverdachten, Yassine Z. en Mohammed A. zetten seksadvertenties op internet en dreigden naaktfoto's en -filmpjes naar hun familie in Marokko te sturen als ze stopten met prostitutiewerk. Ook werden de vrouwen tegen hun wil verplicht de pil te slikken, zodat ze seks konden hebben zonder condoom. Yassine Z. zou de vrouwen zelf uit Hamburg naar Nederland hebben gehaald. De derde verdachte, Jordy R., zou zijn huis beschikbaar hebben gesteld voor de prostitutie.

YASSINE Z.

Yassine Z. is door de rechter schuldig bevonden aan mensenhandel voor één van de vrouwen. Voor de andere vrouw is te weinig bewijs tegen hem. Volgens de rechter was de vrouw volledig afhankelijk van hem. Ook zag hij haar als zijn bezit. Uit een gesprek in het dossier blijkt dat Yassine Z. haar wilde verkopen voor 10.000 euro.
Yassine Z. werd ook verdacht van oplichting van weer een andere vrouw. Een man die haar wilde helpen, maakte bijna vijftigduizend euro over aan Yassine Z. Hij wilde de vrouw daarmee vrijkopen omdat hij verliefd op haar zou zijn. Yassine Z. deed zich online voor als de vrouw en liet de man geld overmaken. De rechter oordeelt dat Yassine Z. mede schuldige is aan oplichting. Ook had Z. een hennepkwekerij in het huis van het oplichtingsslachtoffer. Het slachtoffer kon zo nog meer geld voor hem verdienen.
Het OM eiste 36 maanden cel waarvan tien voorwaardelijk voor Yassine Z. Van de rechtbank krijgt hij 18 maanden celstraf en een contactverbod met het slachtoffer. Z. moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 13.600 euro. Ook het slachtoffer van zijn oplichting moet geld krijgen van Z. Hij krijgt zijn 47.000 euro terug. Yassine Z. hoorde zijn straf rustig aan.

MOHAMMED A.

Mohammed A. is schuldig bevonden aan mensenhandel voor beide vrouwen. Zij waren illegaal in Nederland, spraken de taal niet en waren compleet afhankelijk van A. De rechter neemt het Mohammed kwalijk dat de vrouwen in erbarmelijke omstandigheden moesten leven. Zo moesten ze werken en slapen in hetzelfde bed. Als één van de vrouwen een klant had, moest de andere vrouw in de badkamer wachten.
Hij krijgt van de rechter 24 maanden cel opgelegd, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Ook Mohammed A. mag geen contact opnemen met de slachtoffers. Hij moet, net als Yassine, ook een geldbedrag betalen aan de slachtoffers; 12.500 euro per persoon. Dat bedrag is fors minder dan de vrouwen via hun advocaat hadden geëist.

JORDY R.

De derde verdachte, Jordy R., nam volgens de rechter geen initiatief in de zaak en had ook een kleinere rol dan de andere twee verdachten. Jordy R. was bovendien verslaafd aan cocaïne. Toch is ook hij mede schuldig aan mensenhandel, daarnaast werd ervan verdacht kinderporno op zijn computer te hebben. Dat laatste heeft hij zelf ook toegegeven. Jordy R. krijgt van de rechter een taakstraf van 240 uur en een celstraf van 180 dagen, waarvan 179 dagen voorwaardelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.