Tekort aan winkelpersoneel in regio Midden-Utrecht loopt op

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Werkgevers in de regio Midden-Utrecht kunnen steeds moeilijker aan personeel komen. Dat komt omdat het aantal WW-uitkeringen blijft dalen. Vooral in de sector van de detailhandel, zoals de woon- en modebranche, is de arbeidsmarkt krap. Dat betekent dat er meer nieuwe vacatures zijn en minder werkzoekenden. Hierdoor komen werkgevers in de problemen. Het vullen van vacatures is momenteel erg moeilijk, blijkt uit cijfer van het UWV.

STERKE DALING

Het aantal WW-uitkeringen stond in november op 12.538 in de regio Midden-Utrecht. Dat is 2,3 procent minder dan in oktober en ook een sterkere daling dan landelijk te zien is met -0,9 procent. Naast detailhandel nam ook in de sectoren gezondheidszorg, welzijn & cultuur en onderwijs het aantal uitkeringen sterk af.
In de sector detailhandel is verkoopmedewerker de belangrijkste functie. Bijna een derde van de werknemers heeft die functie. Waar vorig jaar nog 449 mensen in die functie een uitkering ontvingen, zijn dat er nu nog 283. Er is een sterke toename geweest van vacatures in de regio, en dat heeft er zeker aan bijgedragen zegt het UWV.

KANSEN

Deze ontwikkeling biedt kansen voor 50-plussers en zij-instromers. Werkgevers kunnen hun vacatures eventueel vullen met deze groep mensen. Dat lijkt ook te gebeuren: tegenwoordig vindt 42 procent van deze leeftijdsgroep binnen een jaar een baan. Vorig jaar was dat nog maar 26 procent.
Bij Radio M legde het UWV uit wat werkgevers nog meer kunnen doen om mensen aan te trekken. Dat fragment is hieronder terug te luisteren.
Het UWV legt uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.