Nieuw hoofdstuk dassendrama Soesterberg: da's pech, das weg

De ontsnapte das toen hij nog in de opvang zat.
De ontsnapte das toen hij nog in de opvang zat. © Stichting Das&Boom
SOESTERBERG - De das die in september in Soesterberg werd gevangen, is ontsnapt. Dat laat Stichting Das&Boom weten. De das woonde samen met een andere das op Landgoed Oude Tempel en moet wijken voor woningbouw. De verhuizing verliep al niet soepel omdat de tweede das zich nog altijd niet heeft laten vangen, maar nu loopt dus ook de gevangen das weer vrij rond.
Stichting Das&Boom, die de verhuizing in opdracht van de gemeente Soest uitvoert, ving de gevangen das op in de buurt van Nijmegen. Daar wachtte het dier tot zijn partner in Soesterberg ook gevangen was. Samen zouden de dieren worden uitgezet in Achterberg, in de buurt van Rhenen.

VERMIST

De provincie besloot echter recent dat de gevangen das niet langer in de opvang mocht blijven. Omdat het de verhuizers waarschijnlijk niet lukt om de tweede das nog dit jaar te vangen, moest de gevangen das alvast worden uitgezet. Dit zou afgelopen dinsdag gebeuren, maar toen bleek dat het dassenverblijf leeg was.
De das verbleef in een buitenren en is hieruit ontsnapt. De stichting vermoedt dat dit begin december is gebeurd. "In die week is er 's nachts een paar keer vuurwerk afgestoken in de buurt", vertelt Bert Hesse van Stichting Das&Boom. "Waarschijnlijk is hij daar zo van geschrokken dat hij in het gaas is gesprongen." Normaal zou de das er dan nog niet uit kunnen, legt Hesse uit. "Maar op die plek is hij waarschijnlijk tussen het schrikdraad terecht gekomen." Daar zou de das zich op kunnen afzetten om zo uit het verblijf te komen.

BEZORGD

Hesse baalt enorm dat de das is ontsnapt. "In paniek kunnen dassen gekke dingen uithalen", legt hij uit. "Daar is niks tegen te doen." De das loopt nu rond in de omgeving van de dassenopvang in de buurt van Nijmegen. Dit is volgens Hesse één van de mooiste dassengebieden van Nederland. Toch maakt hij zich zorgen. "Hier wonen al heel veel dassen en we weten niet of zij de nieuwe das zullen accepteren", vertelt Hesse. "We zetten geen dassen uit in bewoond gebied."
De stichting hoopt dat de das terugkomt naar de opvang. "We hebben de ren voor hem opengezet", legt Hesse uit. "Het eten staat klaar." Hoe groot de kans is dat de das terugkomt naar zijn ren is onduidelijk, maar omdat de das er al een maand in verbleef is er een kans dat hij zich daar het veiligst voelt. Hesse en de andere medewerkers houden het hok met camera's in de gaten.

SOESTERBERG

Ook de das die nog in Soesterberg rondloopt is nog spoorloos. Hesse heeft het dier al twee of drie weken niet gezien. In januari moet de stichting de dassenverhuizing stilleggen. Tijdens de kraamperiode mogen dassen niet gestoord worden, dus kan Hesse pas in juli weer verder.
Inmiddels is dit de lastigste dassenverhuizing die Stichting Das&Boom ooit heeft meegemaakt. "Het lukt altijd", stelt Hesse. "Ik heb dit in tien jaar tijd nog nooit meegemaakt." De dassenclub heeft inmiddels honderden dassen in de opvang gehad en nog nooit is er één ontsnapt.
De gemeente laat in een reactie weten het voorval te betreuren. "Wij hadden graag gezien dat de beide dassen tezamen werden uitgezet of herenigd." Verder laat de gemeente weten met Stichting Das&Boom te overleggen over het vervolg van dit voorval.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.