Utrechts schaakbord: schuiven met Nijntjes en voorkomen dat de Dom omvalt

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Scheidend VVD-raadslid André van Schie heeft de stad een prachtig cadeau aangeboden bij zijn afscheid. Hij liet een Utrechts schaakspel ontwerpen, waarop alle stukken geïnspireerd zijn door iconen uit de stad.
Zo is de koningin gemodelleerd naar Trijn van Leemput, die in 1577 het voortouw nam bij de sloop van het door de stadsbevolking gehate Kasteel Vredenburg. De rol van loper is voor Adrianus VI, de Utrechtse kardinaal die het schopte tot enige Nederlandse paus uit de kerkgeschiedenis. De pionnen zijn, hoe kan ze ook ontbreken, acht Nijntjes op een rijtje.
Van Schie zegt in zijn begeleidend schrijven dat de politiek geen spelletje is, maar dat je wel strategisch moet omgaan met tegenstanders en altijd enkele zetten vooruit moet denken. ''En natuurlijk moet het stadsbestuur altijd voorkomen dat de Dom omvalt.''
Waar het vertrekkend raadslid met dat laatste op doelt, laat zich raden. Voor het stuk dat de belangrijkste rol in het schaakspel heeft, de koning, is op een Utrechts schaakbord natuurlijk maar één kandidaat mogelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.