Raad: 'Wethouder Lot van Hooijdonk treft geen blaam aan Uithoflijn-debacle'

© RTV Utrecht / Roel Breet
UTRECHT - Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad vindt dat mobiliteitswethouder Lot van Hooijdonk weinig te verwijten valt bij het debacle van de aanleg van de tram naar Universiteitswijk De Uithof. Dat project kost ongeveer 100 miljoen euro meer dan begroot. Bovendien gaat de tram bijna twee jaar later rijden dan de bedoeling was. De wethouder overleefde een motie van afkeuring en een motie van wantrouwen. Die eerste werd door de hele oppositie gesteund. De motie van wantrouwen kreeg nauwelijks steun bij de oppositie, en uiteraard geen steun van de coalitie.

BESTUURLIJKE ROMMEL

Eerder deze maand presenteerden de rekenkamers van provincie en gemeente een vernietigend rapport over De Uithoflijn. Het was bestuurlijk een rommeltje, mensen konden niet door één deur, er was ruzie met de aannemer. Ook werden de raad en de Provinciale Staten onvolledig en ontijdig geïnformeerd over risico's en vertragingen.
In het rapport van de rekenkamers staat verder dat het budgetrecht van de gemeenteraad geschaad is. De gemeenteraad is de baas over het geld van de gemeente, een meerderheid van de raad bepaalt waar de budgetten aan besteed worden. Wethouders dienen aan de raad toestemming te vragen om uitgaven te doen, dat heet het budgetrecht. Het is één van de peilers van de lokale democratie. De rekenkamers zijn onafhankelijke onderzoeksinstellingen. Als de rekenkamers zoiets vaststellen dan is dat een ernstig feit.
Coalitiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie lossen dit probleem op door te ontkennen dat het budgetrecht geschaad is. Volgens hen hebben de raadsleden zelf niet goed op zitten letten. PVV-er Henk van Deún maakt zich duidelijk boos over die opstelling. "Politieke spelletjes zijn belangrijker dan fatsoenlijk openbaar bestuur"

GEEN EXCUSES

Wethouder Van Hooijdonk kreeg zelf ook het woord. Zij geeft aan dat ze met de zaak in haar maag zit, maar ze zegt op geen moment 'sorry' of woorden van die strekking. Ze zegt wel: "Ik heb naar eer en geweten en heb naar mijn beste kunnen de raad geïnformeerd over het project en gestuurd op het project. Maar het is me heel helder geworden dat die informatie niet duidelijk en indringend genoeg was, om de raad te alarmeren toen dat moest. Daar baal ik ontzettend van en dat doet me pijn." Verder herhaalt ze dat ze meent dat dingen beter moeten. Ze is tot in haar tenen gemotiveerd om dat te doen.

MOTIES HALEN HET NIET

De complete oppositie diende een motie van afkeuring in, tegen wethouder Van Hooijdonk. Dat is de op één na zwaarste motie tegen een bestuurder, alleen een motie van wantrouwen is erger. Die motie haalde het niet, de coalitiepartijen bleven achter de wethouder staan, 24 stemden tegen de motie, 21 leden stemden voor.
Stadsbelang Utrecht diende die zwaardere motie van wantrouwen in. Die kreeg alleen steun van de VVD, CDA, Stadsbelang en de PVV. En daardoor vindt een grote meerderheid van de raad dat Van Hooijdonk mag blijven. Een poll van het AD laat zien dat de Utrechters daar anders over denken. Rond het moment van de moties hadden ruim 1600 mensen gestemd op de nieuwssite, 89% van hen vindt dat de wethouder weg moet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.