Slootbodems Westdijk in Bunschoten ook vervuild: chloride en sulfaat gevonden

Archief.
Archief. © GinoPress
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - In de slootbodems bij de Westdijk in Bunschoten zijn verhoogde concentraties chloride, sulfaat en bromide gemeten. Volgens Waterschap Vallei en Veluwe is de waterkwaliteit in de sloten nabij de dijk wel stabiel.
De metingen werden gedaan na een melding van een grondgebruiker. Nu moet er nog onderzocht worden of bagger uit de sloten verwerkt mag worden op de landbouwpercelen in de buurt.

MAATREGELEN

Tot er meer bekend is over de vervuiling en de risico's worden gebruikers van de landbouwpercelen verzocht voorlopig geen handelingen te verrichten in of met de slootbodem. In het najaar worden sloten normaal gesproken gebaggerd, die bagger komt dan op de landbouwpercelen te liggen en wordt dan uitgereden. Dat raadt het waterschap nu af.
Ook gaat het waterschap in overleg met de provincie Utrecht, RUD, de gemeente Bunschoten en de grondgebruikers over mogelijke andere maatregelen. Daarnaast wordt het onderzoeksgebied uitgebreid om zo af te bakenen tot waar de stoffen in verhoogde concentraties voorkomen.

OPLOSSING

De nieuwe meting is de zoveelste keer dat er een vervuiling wordt aangetroffen. De vervuiling van de Westdijk kwam eind 2016 aan het licht. Sindsdien is het waterschap bezig met het zoeken naar een oplossing. In maart werden vier mogelijke manieren gepresenteerd om de dijk schoon te maken. Drie van deze manieren bleken echter niet geschikt toen er later ook benzeen en een andere 'potentieel zeer zorgwekkende stof' in de dijk werden aangetroffen.
Het waterschap heeft daarom besloten dat het afgraven en vervangen van de grond de enige goede oplossing is. Toch kunnen deze werkzaamheden niet direct van start. Tijdens het 'stormseizoen' mag er uit veiligheidsoverwegingen geen werk aan dijken verricht worden. Daarnaast is er nog geen plek gevonden waar de vervuilde grond naartoe kan.

VERTRAGING

Om te bepalen waar de vervuilde grond gestort kan worden, doet het waterschap op dit moment verder onderzoek naar de vervuilende stoffen in de Westdijk. Dit onderzoek duurt echter langer dan gedacht.
De harde bovengrond op de dijk bemoeilijkt het onderzoek. De werkzaamheden op de dijk nemen daardoor tot en met februari 2019 in beslag. De eerste resultaten van dit onderzoek worden in april 2019 verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.