Gevolgen van droogte kosten gemeenten tienduizenden euro's

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het mag de afgelopen weken behoorlijk hebben geregend, het is nog steeds niet genoeg om de droogte van de afgelopen tijd teniet te doen. En dat drijft gemeenten in de provincie Utrecht op de kosten, zo blijkt uit navraag van RTV Utrecht.
Het tekort aan regen heeft niet alleen grote gevolgen voor boeren die een flink deel van hun oogst verloren zagen gaan, ook gemeenten hebben er last van en moeten de portemonnee trekken om de schade te repareren.
Dat gebeurt bijvoorbeeld in de gemeente Woerden die zo'n 400 bomen, met name in Harmelen, moet rooien omdat ze dood zijn. Als het flink waait, kunnen de bomen omvallen en dus moeten ze weg. En dat is niet goedkoop. "De kosten voor het weghalen van de bomen en het planten van nieuwe bomen kost ons ongeveer 300.000 euro", aldus een gemeentewoordvoerder.
Veel bomen hebben de droogte niet overleefd

WOUDENBERG

Ook in Woudenberg is er flink wat groen verloren gegaan door de droogte. "We hebben de haag achter het oorlogsmonument op de begraafplaats moeten laten vervangen, dat kostte ruim 10.000 euro. Daarnaast hebben we bomen extra water moeten geven. De kosten daarvan zijn nog eens 10.000 euro", laat Woudenberg weten.

LEUSDEN

De gemeente Leusden moest ook de portemonnee trekken om schade door droogte te repareren. "Om en nabij de 48 bomen zijn door de droogte gestorven. De gemiddelde kosten per boom zijn ongeveer 225 euro, dus zal het totaalbedrag aan kosten rond de 11.000 euro liggen", meldt de gemeente Leusden.

HYDROLOOG

Hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht staat niet te kijken van de schade. "2018 was een van de droogste jaren die we hebben gezien. Zowel qua regen als grondwaterstanden. Het grondwater heeft nog nooit zo laag gestaan in november. Om weer een beetje op peil te komen, moet het 30 dagen extra regenen."
En het probleem is volgens de hydroloog nog niet voorbij: "Helaas zijn die paar druppeltjes regen niet genoeg. Je hebt echt een natte winter nodig om die grondwaterstanden omhoog te krijgen".
Wanders voorziet vanwege klimaatverandering dat het de komende jaren droog blíjft. Om te voorkomen dat gemeenten elk jaar bomen staan te rooien en daar veel geld aan uit moeten geven, zou er wat Wanders betreft slimmer geplant kunnen worden. "Je zou kunnen overwegen om soorten bomen te planten die beter bestand zijn tegen de droogte. Dat zou de kosten op lange termijn kunnen drukken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.