Nieuwe borden voor dorpen en steden Vijfheerenlanden

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
VIJFHEERENLANDEN - Afgelopen maanden is hard gewerkt om de dorpen en steden in Vijfheerenlanden van nieuwe komborden te voorzien. De blauwe borden met daarop de naam van het dorp met de gemeente zijn inmiddels bijna allemaal vervangen.
Hagelnieuwe borden voor Vijfheerenlanden

GELDERLAND

Bij het bedrijf Pol in Gelderland worden de borden gemaakt. "Ze worden geprint en gelamineerd. Daarna is het snijden aan de beurt en als laatst worden ze op de borden geplakt", vertelt Jelle Gerritsen. Al tien jaar maakt hij verkeersborden, straatnaamborden en komborden.
Het bedrijf heeft het dit jaar druk met de verschillende fusies en herindelingen in Nederland. "Jazeker, voor ons is het alleen maar goed dat ze blijven herindelen. Alles krijgt nieuwe namen", zegt Gerritsen. En dat betekent dus werk aan de winkel in het bedrijf.

ZWAAR WERK

Pascal Peters werkt ook voor Pol. Samen met drie collega's haalt hij de oude borden weg en zet nieuwe in de grond. De klus in Vijfheerenlanden zit er bijna op. "We kunnen er met zijn vieren zo'n zestien per dag vervangen", vertelt Peters. De borden zitten met beton in de grond, dus komt er een kraan aan te pas om de oude borden uit de grond te trekken. Ook wordt er bij de nieuwe borden weer beton bij gestort.
De mannen krijgen van de bewoners verschillende reacties op de nieuwe borden. "We krijgen wel vaak te horen dat de borden er mooier uitzien dan de oude borden. Er zit een foto bij en een wapen, dus dat vinden mensen mooi. Maar er zijn ook mensen die van oudsher in een dorp wonen en er niet zo blij mee zijn dat ze nu bij een grotere kern gaan horen."

NIEUWE NAAM

Bijna 200 portalen worden vervangen in de nieuwe gemeente. Borden met daarop de gemeentenaam Vianen, Leerdam en Zederik verdwijnen langzaam uit het straatbeeld.
CDA-fractievoorzitter Maria de Jong-Middelkoop is blij het nieuwe bord van het dorp Tienhoven te zien. Het dorp heeft namelijk een nieuwe naam gekregen en dat is gelijk doorgevoerd in de borden die je ziet als je het dorp inrijdt. Tienhoven heet nu Tienhoven aan de Lek.
Door de herindeling heeft de provincie Utrecht twee dorpen met de naam Tienhoven. Om verwarring te voorkomen heeft het CDA eerder dit jaar een voorstel gedaan om de naam van het dorp te veranderen. De Jong-Middelkoop: "Het is heel gaaf om te zien, gaaf dat het gelukt is om die naam zo aan te passen." Maar nog niet iedereen zal gelijk kunnen wennen aan de langere naam van het dorp. "Dat zal nog wel een tijdje duren voordat dat bij iedereen is doorgevoerd. Gelukkig blijft de postcode hetzelfde en zal het allemaal wel goed gaan. Maar het zal nog wel even duren voordat iedereen de nieuwe naam gaat gebruiken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.