RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ornamenten Domkerk brokkelen af; beeldhouwers maken nieuwe

1/3
UTRECHT/ACHTERVELD - Niet alleen de Domtoren, maar ook de Utrechtse Domkerk wordt gerenoveerd. De ornamenten, de versieringen op de muren van de buitenkant, zijn afgebrokkeld. Door weer en wind zijn de beschadigingen dusdanig groot, dat ze volledig moeten worden vervangen. Drie beeldhouwers maken de nieuwe ornamenten in Achterveld.

In totaal 29 nieuwe tierelantijnen worden door de drie mannen gemaakt. Ze zijn bestemd voor het Pandhof en de kloostertuin van de Domkerk. "Het is flink wat werk. Per ornament zijn we zo'n†tweeŽnhalve dag bezig. En het moet natuurlijk zorgvuldig gebeuren", laat Koen van Velzen weten. Hij is samen met mede-beeldhouwers Serge van Druten en Stide Vos verantwoordelijk voor de komst van de ornamenten.

De oude stukken worden door de aannemer van de Domkerk afgeleverd bij de werkplek van de mannen in Achterveld. "Ze zijn helemaal gaar. Er zitten scheuren in. Ze zijn zo afgebrokkeld dat gevaar bestaat dat stukken naar beneden vallen. En dat moeten we natuurlijk niet hebben", zegt Vos.

Aan de hand van de oude ornamenten proberen de beeldhouwers de identieke kunstwerkjes zo secuur mogelijk na te maken. "Het luistert erg nauw", geeft Vos toe. "Constant aanpassen, telkens vergelijken. En hoe verder je komt, hoe preciezer het wordt. Je kan altijd nog aanpassen natuurlijk, maar dat maakt het niet mooier."

Al met al zijn Van Velzen, Van Druten en Vos blij dat ze mee mogen helpen met het opknappen van de Domkerk. Van Velzen: "De Domkerk is een prachtige kerk. Heel fotogeniek en van binnen is hij ook prachtig. Echt een leuke klus om hier aan mee te werken en er iets moois van te maken."

2,1 MILJOEN EURO

De vervanging van de ornamenten is onderdeel van een grote renovatie van de Domkerk. Eerder werd bekend dat de kerk, die middenin de Utrechtse binnenstad staat, voor 2,1 miljoen euro gerenoveerd mag worden. De cultuurminister Ingrid van Engelshoven trekt in totaal 34 miljoen euro uit voor kerken, molens, boerderijen, buitenplaatsen en andere monumentale gebouwen in het hele land.

Tot dusver zijn er vier ornamenten voor de Domkerk gemaakt. De beeldhouwers hopen eind februari alle 29 ornamenten af te hebben.

 Een van de nieuwe ornamenten voor de Domkerk Een van de nieuwe ornamenten voor de Domkerk | Foto: RTV Utrecht / Steef BouwmanBeeldhouwers werken in Achterveld aan nieuwe ornamenten voor de Domkerk
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -