2018: van flyerrel tot posterplakoorlog, de strijd om de kiezer

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Woerdense politici die condooms uitdelen, een 'flyerrel' in Amersfoort en een campagnefilmpje uit Rhenen dat het landelijke nieuws haalt. Het ging tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar weer veel over de vorm. Tussen al het campagnegeweld probeerden politici het over inhoudelijke onderwerpen te hebben. Want op terreinen als wonen, bereikbaarheid en verduurzaming zijn de uitdagingen voor 2019 alleen maar groter geworden.
Het uitdelen van folders op straat, lijsttrekkers die in zaaltjes met elkaar discussiëren en verkiezingsposters plakken. De strijd om de gunst van de kiezer wordt dit jaar vooral weer op traditionele wijze gevoerd. Hoewel dat er behoorlijk stevig aan toe kan gaan.

POSTERPLAKOORLOG

In meerdere gemeenten is in de aanloop naar de verkiezingen sprake van een heuse posterplakoorlog. Vooral de SP wordt beschuldigd van "agressief plakken". In Bunschoten verschijnt tussen de posters plotseling een mysterieuze 'lijsttrekker', tot ergernis van de lokale SGP.
Mysterieuze lijsttrekker op verkiezingsbord in Bunschoten
Mysterieuze lijsttrekker op verkiezingsbord in Bunschoten © GinoPress
Ook het uitdelen en verspreiden van folders blijkt niet zo gezapig als gedacht. In Amersfoort zorgt een flyer vlak voor de verkiezingen tot een flinke rel. De VVD neemt de lijsttrekker van D66 flink op de korrel over het coffeeshopbeleid. De rel domineert zelfs het druk bezochte Groot Lijsttrekkersdebat, dat mede door RTV Utrecht wordt georganiseerd.

CONDOOMS

Sommige politici gooien het over een andere boeg om op te vallen. Zo deelt de VVD in Woerden condooms uit met op de verpakking de tekst: "Voel de liberaal in je". Verder zijn er natuurlijk de onvermijdelijke campagnefilmpjes. Lijsttrekker Hendrik van Nellestijn uit Rhenen, pleitbezorger van het heffen van tol op de Rijnbrug, haalt zelfs het landelijke nieuws als "Koning van de Campagnefilm".
Al die aandacht is natuurlijk mooi meegenomen, maar de vraag is of het goed is voor het aanzien van de politiek. Veel kiezers lijken niet te zitten wachten op de aandacht voor de bühne. In verschillende gemeenten is het aanzien van de politiek dan ook een thema dat extra aandacht krijgt.

RUST BEWAREN

Dat geldt zeker in de gemeente Stichtse Vecht. Een gemeente die van oudsher een roerige politieke geschiedenis kent. D66, de tot dan toe grootste politieke partij, doet uiteindelijk zelfs niet mee aan de verkiezingen na een integriteitskwestie rondom een wethouder. Marc Witteman, op dat moment nog burgemeester, roept partijen zelfs in een brief op om de rust te bewaren ten behoeve van de inwoners.
Ook in Woerden is wat dat betreft werk aan de winkel. In de vorige raadsperiode stapte maar liefst vijf wethouders om uiteenlopende redenen op. Om de gemeente toch bestuurbaar te houden werd er door de acht partijen in de raad met wisselend succes een bestuursakkoord gesloten. De nieuwe gemeenteraad zal z'n best moeten doen om het aanzien van de lokale politiek weer wat op te vijzelen.

STEMBUS

Uiteindelijk is op 21 maart de kiezer aan zet. Behalve natuurlijk in de gemeenten die vanaf 1 januari opgaan in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Zij mochten in november naar de stembus.
GroenLinks blijkt in de hele provincie veel zetels te hebben gewonnen. Verder is er groot succes voor lokale partijen en wordt de VVD in de meeste Utrechtse gemeenten de grootste. De colleges die gevormd worden sluiten redelijk aan op deze verkiezingsuitslagen.
Tellen van de stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen
Tellen van de stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen © RTV Utrecht / Mark van der Wel

HERTELLING

Het vormen van nieuwe colleges gaat in de ene gemeente sneller dan de andere. In Eemnes staat er na een maand een nieuwe ploeg wethouders, terwijl dit in Oudewater pas in juli lukt. Ook in Amersfoort gaat het niet van een leien dakje. De stemmen moeten daar worden herteld.
Burgemeester Bolsius van Amersfoort over hertelling stemmen
In veel gemeenten wordt vol ingezet op groen, zeker in de grote steden in onze provincie. Zo is in Utrecht voor de automobilist straks veel minder ruimte en moet de milieuzone een stuk groter worden. Ook Amersfoort trekt de portemonnee voor groen en duurzaamheid.

TEKORT

Voor de raadsleden in de provincie wordt 2019 op voorhand een pittig jaar. In het klimaatakkoord is van alles afgesproken over verduurzaming van huizen. De woningcorporaties vormen hierbij de startmotor maar de gemeenten zijn natuurlijk nauw betrokken bij dat proces.
Een ander belangrijk onderwerp wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, waar onder meer huishoudelijk hulp uit wordt betaald. Veel Utrechtse gemeenten vrezen dat hiervoor te weinig geld beschikbaar is, terwijl de verwachting is dat de vraag naar de WMO gaat stijgen door nieuwe regels uit Den Haag.
De verkiezingskaravaan komt trouwens binnenkort weer op gang. Op 20 maart 2019 vinden zowel de provinciale statenverkiezingen als de waterschapsverkiezingen plaats.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.