Natuurlijk Zoëy: de rat in de stad

Roland legt uit hoe de schedel van een rat in ekaar steekt.
Roland legt uit hoe de schedel van een rat in ekaar steekt. © RTVUtrecht / Nathalie Ringrose
UTRECHT - Eén van de meest gehate maar ook succesvolste diertjes is de rat. Eddy: "Hij is niet alleen succesvol omdat ie sterk is maar vooral omdat hij kan zich verdomd goed kan aanpassen." Rattenbestrijder Roland Vogel legt uit waarom het intelligente diertje zo graag in onze buurt leeft en waarom het beter bestreden kan worden.
"De bruine rat kan voor veel overlast zorgen. Het meest vervelende is dat ze nare ziektes kunnen overbrengen", zegt Roland. "Een rat mag je ook niet met je blote handen oppakken maar moet je echt met handschoenen pakken en een mondkapje voor doen, want de ontlasting en de stof van zijn huid kan allerlei ziektes veroorzaken." Een ander nadeel is dat ze elektrische kabels kunnen doorknagen en daardoor voor brand kunnen zorgen.
De Utrechtse wijk Overvecht waar Eddy en Roland lopen is een prima habitat voor de rat. Tussen de bosjes onder de flat liggen lege vla-kuipjes, krentenbollen en half open vuilniszakken. Roland: "Het eten wordt ze hier gewoon toegeworpen." Vanuit een raam uit de flat wordt op dat moment een zak brood leeggegooid. Eddy: "De ratten hebben hier alles wat ze nodig hebben: eten, warmte, plekjes om zich te verschuilen."
Ze zijn heel slim en kunnen zich enorm goed aanpassen.
Eddy Zoëy

VANGEN

In het nabijgelegen Julianapark waar de rattenpopulatie ook groot is, treffen ze een aantal duurzame rattenvangbakken aan. Roland: "Je mag tegenwoordig buiten geen gif meer gebruiken omdat als de vergiftigde rat door bijvoorbeeld een uil of een marter wordt opgegeten, deze ook dood gaat." De nieuwe vangmethode is een val waarbij de ratten met voedsel gelokt worden, door een luikje naar beneden vallen, met alcohol bedwelmd worden en dan verdrinken in sterk water.
Ratten hebben elk jaar zeker 75 jongen . Hun aantal kan snel toenemen. Ronald: "In de afgelopen vijf jaar heb ik het aantal ratten zien groeien, ik denk wel vervijfvoudigd."

ZWARTE RAT

We hebben in onze regio een aantal soorten ratten: de muskusrat en de bruine rat. De zwarte rat komt nog niet in onze regio voor, maar bijvoorbeeld in Limburg wel. Volgens Roland is het een kwestie van tijd dat deze rattensoort ook in onze regio komt.
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Natuurlijk Zoëy: rat in de stad

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.