Minderjarige asielzoekers vertrekken zelden bij afwijzing voor kinderpardon

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het overgrote deel van de minderjarige asielzoekers die zijn afgewezen voor een kinderpardon, is nog altijd in Nederland. Slechts 80 van de 1400 minderjarigen zijn aantoonbaar vertrokken. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Het kinderpardon was het afgelopen jaar vaak in het nieuws. Bijvoorbeeld door de slepende procedure rond de Armeense tieners Lili en Howick uit Amersfoort. Na landelijke commotie mochten zij alsnog blijven van de Nederlandse overheid.

AFGEWEZEN

Van de 1400 minderjarigen die werden afgewezen voor het kinderpardon, is van 180 niet duidelijk waar ze zijn. 400 kregen alsnog een verblijfsvergunning via een andere weg. Bijvoorbeeld om medische redenen.
740 kinderen zijn nog altijd hier, ondanks de 'nee' van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Zij kunnen dus worden uitgezet, maar hopen alsnog te mogen blijven. Volgens de NOS hebben 130 van hen nog een beroeps- of bezwaarprocedure lopen.

ONZEKERHEID

De situatie van de kinderen in die groep van 740 is vergelijkbaar met de situatie waarin Lili en Howick tot voor kort zaten. Martine Goeman van Defence for Children noemt het belangrijk dat er nu voor het eerst inzichtelijk is hoeveel kinderen in zo'n onzekere situatie zitten.
"Deze groep heeft hier een leven, ze gaan naar school en hebben hier vriendjes, daar moet een oplossing voor gevonden worden. We weten dat ze veel schade oplopen door onzekerheid. Recent hebben wetenschappers dat ook onderschreven en ik zie dat met eigen ogen bij kinderen die ik al jaren ken."
Van de 2140 minderjarigen die de afgelopen zes jaar een aanvraag deden voor een kinderpardon, kregen 740 wel een verblijfsvergunning.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.