Climate Planet kostte meer dan het opleverde, gemeente en provincie springen bij

© Climate Planet Utrecht
UTRECHT - Het duurzaamheidsevenement Climate Planet, dat gehouden werd in een twintig meter hoge wereldbol op het Jaarbeursplein in Utrecht, heeft meer geld gekost dan het opleverde. De gemeente en provincie moeten daarom allebei 50.000 euro bijdragen. Zij stonden garant.
Dat blijkt uit een brief van gedeputeerde Pim van den Bergh aan de Provinciale Staten na vragen van de PVV. Volgens Van den Bergh trok het evenement minder bezoekers dan gedacht en waren er tegenvallende kosten. Zo waren er problemen met het klimaatsysteem in de wereldbol.

PVV WIL OPHELDERING

De antwoorden op de vragen van de provinciale PVV, zijn voor de PVV in de Utrechtse gemeenteraad aanleiding om ook om opheldering te vragen. "We willen graag weten wat het totaal gekost heeft aan subsidies", zegt Henk van Deún van de partij.
Hij denkt dat er naast de subsidies van de gemeente en provincie nog meer publiek geld naar het evenement ging. Climate Planet kreeg namelijk ook een bijdrage van de Economic Board Utrecht (EBU), een organisatie die op haar beurt weer gesubsidieerd is door de provincie.

WAT HEEFT HET OPGELEVERD

De PVV wil ook weten hoeveel betalende bezoekers er waren. Het evenement rekende op 40.000, maar projectleider Maike van Eijndthoven van de stichting Utrecht4Global Goals (U4GG), laat in het AD weten dat het er uiteindelijk 20.000 waren. Van Deún: "Waarvan ook nog een kwart kinderen, die helemaal niet hoefden te betalen."
Het gemeenteraadslid wil daarom van het stadsbestuur weten wat het evenement heeft opgeleverd. "Kijk dat je dingen subsidieert, kan ik me best wel voorstellen. Maar het gaat hier om 800.000 euro voor misschien een kleine 20.000 mensen. Dat is gewoon een hoop geld. En dan zeg ik: dat is een GroenLinks-feestje wat ontzettend veel geld heeft gekost."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.