VVN: wildgroei aan pakketbezorging maakt straten onveiliger

© Meabflickrt Flickr
AMERSFOORT - De toename van het aantal pakjesbezorgers maakt de straten in woonwijken onveiliger, waarschuwt Veilig Verkeer Nederland (VVN) in Amersfoort. Binnen de 30 km-zones wordt regelmatig te hard en onoplettend gereden door koeriersdiensten.
Met de groei van de thuisbezorging, ook door supermarkten, neemt het aantal verkeersbewegingen in de woonwijken alleen maar toe, zo is de verwachting van VVN. Directeur Alphons Knuppel stelt dat in drukke straten dagelijks soms wel 40 tot 50 bestelbusjes per dag rijden. Dat worden er met de huidige ontwikkeling over een jaar misschien wel 70 tot 80 , denkt hij.
"Als we hier met z'n allen niets aan doen, zal het aantal snelheidsovertredingen, het foutparkeren en andere misstanden alleen maar stijgen.'' VVN roept bewoners op veiligheidsmaatregelen te eisen bij gemeenten "om te voorkomen dat het echt een keer vreselijk misgaat''. De organisatie zou ook graag zien dat mensen hun pakketjes vaker bij een servicepunt laten bezorgen in plaats van aan de deur: dat scheelt weer in het aantal keren dat er een busje de straat in moet.
De organisatie heeft geen harde cijfers over ongelukken door pakketbezorgers en gaat eraan werken om dit beter te registreren. Vorig jaar waren er in Nederland 69 dodelijke ongevallen met bestelbusjes, maar hoe vaak daar een koerier bij betrokken was, is niet bekend.

POSTNL

Een van de bedrijven die veel busjes door steden en dorpen laat rijden, is PostNL. Dat bedrijf zegt er hard aan te werken dat bezorgers netjes rijden. Ook zorgt de post- en pakketbezorger er naar eigen zeggen voor dat busjes optimaal beladen zijn zodat ze zo min mogelijk vervoersbewegingen hoeven te maken: "Zo is er overdag maar één bezorgbus van PostNL die door jouw straat rijdt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.