Van Zanen: kostenoverschrijding Climate Planet was voorzien

© Climate Planet Utrecht
UTRECHT - Burgemeester Van Zanen is niet onder de indruk van de kostenoverschrijdingen bij het duurzaamheidsevenement Climate Planet in de Utrechtse Jaarbeurs. Dat gemeente en provincie flink moesten bijpassen, was volgens hem voorzien.
De overheden moesten allebei 50.000 euro bijdragen. "Het is jammer dat we dat risicogeld hebben moeten aanspreken'', zei Van Zanen vanochtend in Utrecht is Wakker. Hij vindt wel dat het evenement nog steeds de moeite waard is geweest. "Het zag er prachtig uit en veel mensen waren er enthousiast over."
Bob van Beeten in gesprek met burgemeester Jan van Zanen

VERKIEZINGEN

Van Zanen blikte in het gesprek verder terug op de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen jaar. Dat die in Utrecht een hogere opkomst opleverden dan vier jaar eerder, deed hem goed. "Dat ging tegen alle trends in dat het minder wordt. Meer bewoners hebben de moeite genomen hun stem uit te brengen, dat geeft de burger moed. De raad die aan de slag gaat heeft zo net wat meer draagvlak."
Over de oorzaak van de hogere opkomst zegt Van Zanen dat dit deels door inspanningen van de gemeente zelf komt. "We hebben erg ons best gedaan om het zo makkelijk mogelijk te maken om te gaan stemmen. Maar was misschien ook heeft bijgedragen aan de hogere opkomst is dat met DENK en PVV twee nieuwe partijen voor het eerst meededen."

TWAALF PARTIJEN

In de Utrechtse raad zitten inmiddels twaalf partijen. Volgens Van Zanen levert dat grote aantal geen problemen op. ''Het is tot nu toe heel goed hanteerbaar. Er zijn leuke discussies en aan het eind van de dag worden toch besluiten genomen. Doordat zo veel partijen vertegenwoordigd zijn, komen de stemmen van meer Utrechters aan het woord in de raad."
In 2019 zijn er opnieuw verkiezingen, namelijk voor de Provinciale Staten en voor Europa. ''Die leven altijd net iets minder, maar het is van belang dat de Statenverkiezingen ook aandacht krijgen. De provincie is er niet voor niets, bovendien wordt via deze verkiezingen de samenstelling van de Eerste Kamer bepaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.