Kaarsje bij elk oorlogsgraf op begraafplaats Leusden dankzij actie op Kerstavond

Kaarsje bij elk oorlogsgraf op begraafplaats Leusden dankzij actie
Kaarsje bij elk oorlogsgraf op begraafplaats Leusden dankzij actie © RTV Utrecht
LEUSDEN - Op Begraafplaats Rusthof en het nabijgelegen Russisch Ereveld in Leusden staat vanavond bij elk graf van een oorlogsslachtoffer een kaarsje. Het gaat om een actie van de begraafplaats en vrijwilligers van Stichting Russisch Ereveld die ervoor gezorgd hebben dat geen enkel oorlogsgraf op Kerstavond in het donker staat.
Het branden van een kaarsje voor een geliefde op Kerstavond is een traditie die elk jaar een boel volk naar begraafplaats Rusthof trekt. Dat merkte ook verslaggever Kees Hoogendijk vanavond: "Er zijn veel mensen die een kaarsje komen branden voor hun dierbaren. En dat zijn er heel veel: ik moest net in de file aansluiten. Het waren vorig jaar meer dan 3000 mensen en de directeur van de begraafplaats denkt dat het er dit jaar nog meer zijn."
Maar niet iedereen die op begraafplaats Rusthof of het Russisch Ereveld ligt, heeft nabestaanden die in de gelegenheid zijn om een kaarsje te branden op Kerstavond. Die graven bleven daardoor elk jaar in het donker liggen. Vrijwilligers van Stichting Russisch Ereveld besloten vorig jaar om daar iets aan te doen door de graven van Sovjetsoldaten van een kaarsje te voorzien. Nu is dat uitgebreid naar alle graven van oorlogsslachtoffers.
Journalist en onderzoeker Remco Reiding van Stichting Russisch Ereveld keek vanavond tevreden naar de vele lichtjes op de begraafplaats: "Het ging ook als een trein moet ik zeggen: 865 kaarsjes hier op het Russische Ereveld en hiernaast op Begraafplaats Rusthof nog eens bijna 500 op de graven van Nederlanders of geallieerden. Goed om te zien en goed om te zien dat zo'n initiatief door zoveel mensen wordt ondersteund."
Kaarsje bij elk oorlogsgraf op begraafplaats Leusden dankzij Kerstactie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.