Burgemeester Marc Witteman van Stichtse Vecht overleden

© Gemeente Stichtse Vecht
STICHTSE VECHT - Marc Witteman is gisteravond overleden aan de gevolgen van longkanker. Dat heeft de gemeente Stichtse Vecht vandaag bekendgemaakt. Witteman was burgemeester van Stichtse Vecht. Begin juli maakte hij bekend dat hij door zijn ziekte zijn bestuurstaken noodgedwongen moest neerleggen. Witteman was 57 jaar.
Inwoners van Stichtse Vecht en andere belangstellenden die afscheid willen nemen van Witteman, kunnen dat doen op zaterdag 29 december tussen 10.00 en 20.00 uur in Boom en Bosch in Breukelen. De burgemeester wordt op 2 januari in besloten kring gecremeerd.

LOOPBAAN

Witteman, zoon van een kweker in de bollenstreek, begon zijn politieke loopbaan als raadslid en wethouder voor de PvdA in Hillegom. In de jaren daarvoor was hij freelance projectleider en had hij diverse functies bij KLM. Later werd hij waarnemend burgemeester van de toenmalige gemeente Warmond en wethouder in Leiden. Ook was hij gedeputeerde in de provincie Flevoland.
Inwoners kenden burgemeester Witteman als 'internetkoning'. Hij hield zijn burgers op de hoogte met filmpjes op Twitter, Facebook en Youtube. Ook werkte hij aan een weblog, waarop hij steeds verslag deed van zijn bezigheden en de belangrijke gebeurtenissen in Stichtse Vecht.
Toen Witteman op 29 januari 2015 werd geïnstalleerd als burgemeester van Stichtse Vecht zei hij dat hij graag benaderbaar wilde zijn voor alle burgers. Bij zijn sollicitatieprocedure was hij stiekem al naar de gemeente gekomen. Hij had tijdens de Open Huizenroute gedaan alsof hij een woning wilde kopen.

POLITIEKE REL

De benoeming van Witteman was onderwerp van een politieke rel, die eind 2015 nationaal nieuws werd. Witteman zelf had geen schuld aan de rel, maar VVD-politica Kathalijne de Kruif en haar partijgenoot Piet Ploeg hadden geheime informatie over de procedure gelekt. Die was terechtgekomen bij VVD-kandidaat Rob Bats.
De Kruif was indertijd lid van de vertrouwenscommissie en kreeg voor haar aandeel in het schandaal een werkstraf van honderd uur. Ploeg moest een taakstraf van zestig uur uitvoeren. Uiteindelijk kreeg niet Bats, maar PvdA'er Marc Witteman de bestuursfunctie.

TELEFOONNUMMER

Marc Witteman werd inderdaad een zichtbare en benaderbare burgemeester. Zijn mobiele telefoonnummer stond gewoon op zijn weblog. Daarop was hij voor inwoners makkelijk te bereiken.
Ook stond Witteman bekend om de zomerstages die hij liep. Om organisaties, instellingen en bewoners van zijn gemeente beter te leren kennen trok hij elk jaar een week uit om op diverse plekken mee te draaien. Witteman ging zo onder meer aan de slag op een partyboot, in de thuiszorg en in een kringloopwinkel.

ZIEKTE

Op 3 mei 2017 maakte Witteman via zijn weblog bekend dat hij terminaal ziek was. Hij had longkanker. De burgemeester werd overspoeld met reacties. Honderden brieven, mailtjes en berichtjes via sociale media ontving hij. "Hartverwarmend", zei Witteman erover in een uitgebreid interview met RTV Utrecht. Het hielp hem naar eigen zeggen enorm om door de moeilijke momenten heen te komen.
Stoppen als burgemeester was toen nog niet aan de orde. "Als burgemeester ben je vooral bezig met nadenken, met gesprekken voeren, met beslissingen nemen. En die ziekte van mij staat niet in de weg dat ik dat gewoon doe'', zei Witteman toen.

PIJNSTILLERS

Ruim een jaar later zag Witteman zich toch genoodzaakt om zich ziek te melden en zijn bestuurstaken per 1 augustus over te dragen aan een waarnemer, Yvonne van Mastricht. In mei was duidelijk geworden dat behandelen geen zin meer had. Ook gaf hij aan dat hij steeds meer pijnstillers moest gebruiken, die zijn functioneren als burgemeester zouden kunnen beïnvloeden.In een gesprek met RTV Utrecht vertelt hij uitgebreid hoe zwaar het hem valt zijn werk als burgemeester noodgedwongen te moeten neerleggen.
"De extra tijd die ik door mijn behandelingen heb gekregen, begint nu op te raken", schreef hij in een uitgebreide brief aan de inwoners van Stichtse Vecht. "Langzaam sloopt de ziekte mijn lichaam en daar heb ik toenemend veel last van. Ook gebruik ik steeds meer pijnstillers, die mogelijk de scherpte van mijn denken zouden kunnen gaan beïnvloeden. Door dit alles zou er de komende periode een situatie kunnen ontstaan waarin ik misschien niet meer kan functioneren op een manier zoals ik wil, en vooral: die goed is voor Stichtse Vecht. Dat moment wil ik voor zijn."

SWIM TO FIGHT CANCER

Witteman prees zichzelf gelukkig dat hij begin september de Swim to Fight Cancer nog mee kon maken. Het evenement in de Vecht leverde ruim vier ton op voor onderzoek naar kanker. Zelf meezwemmen kon hij niet meer, maar langs de kant genoot hij van de honderden deelnemers die voor het goede doel het water in doken.
"Ik heb hier lang naar uitgekeken", zei hij erover tegen RTV Utrecht. "Voor mijzelf was het heel erg de vraag of ik het wel zou halen. Maar nu sta ik hier, met prachtig weer en al die mensen die zoveel geld hebben opgehaald. Dat is geweldig!"
Burgemeester Marc Witteman overleden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.