Vera van Koten neemt afscheid van Ezelsociëteit

© RTV Utrecht
ZEIST - Stichting De Ezelsociëteit krijgt binnenkort een andere directeur. De 68-jarige Vera van Koten moet er door haar ziekte noodgedwongen mee stoppen.
Vera heeft uitgezaaide borstkanker en is daardoor genoodzaakt De Ezelsociëteit over te dragen. "Dat vond ik in het begin moeilijk, maar we hebben iets moois neergezet in de afgelopen 30 jaar. Nu kan ik het loslaten".
De Ezelsociëteit begon ooit als een hobby en inmiddels heeft Vera samen met mede-eigenaar Harry Dekkers en zeventig vrijwilligers al honderden ezels opgevangen. De dieren hebben soms heel wat meegemaakt, vertelt Harry. "Ze zijn vaak mishandeld en verwaarloosd. Dat zijn trieste gevallen, maar als zo'n dier dan weer opknapt is dat heel mooi om te zien".
Vera van Koten neemt afscheid van de Ezelsociëteit
Wie een bezoekje brengt aan De Ezelsociëteit valt meteen op hoeveel liefde de dieren krijgen. Vera vertelt honderduit over haar ezels, die zowel "lief, dapper, trouw en ontzettend slim zijn". Dankzij De Ezelsociëteit krijgen de ezels opvang, verzorging en af en toe zelfs een nieuw thuis. Ook geven Vera en Harry voorlichting en organiseren ze cursussen over het houden van ezels.
Harry zaagt wat takken van een boom waar de ezels meteen op af komen en aan beginnen te knabbelen. De stichting is afhankelijk van donateurs, zegt hij. "We kregen op een gegeven moment steeds meer ezels binnen. Zonder de donateurs en de vrijwilligers hadden we allang niet meer bestaan." Terwijl hij vertelt komt ezel Jaap even een kijkje nemen. "Jaap is 35, een echte schat", grinnikt Harry.
In februari moet Vera afscheid nemen van de stichting. "Het is niet anders. Omdat ik ziek ben moet ik het overdragen. Maar ach, we zijn al zo ver gekomen. Ooit begonnen we met een klein stalletje in de modder en kijk nu eens wat er staat".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.