Bedrijf had toegang tot politiedatabase met persoonsgegevens winkeldieven

Gearresteerde winkeldief in Baarn.
Gearresteerde winkeldief in Baarn. © Caspar Huurdeman
AMERSFOORT - Een Amersfoorts bedrijf kon tweeënhalf jaar klakkeloos alle persoonsgegevens van winkeldieven inzien dankzij een datalek bij de politie.
Het bedrijf SODA, een afkorting van ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling, uit Amersfoort wordt door winkeliers ingehuurd om een schadevergoeding te verhalen op winkeldieven die betrapt worden bij een diefstal, meldt De Telegraaf.
Om de adressen van dieven te achterhalen, mocht het bedrijf wekelijks de complete politiedatabase met daarin alle winkeldiefstallen downloaden. Dit terwijl het Amersfoortse bedrijf maar een deel van die gegevens nodig had. De Telegraaf confronteerde de korpsleiding hiermee, die reageerde: "Dit bleek niet conform de wet."
De zaak heeft nog een tweede kant, aldus de krant, want SODA zou ook worden voorgetrokken. Twee andere bedrijven die hetzelfde werk doen, mochten niet in het computersysteem en moesten alles met papieren formulieren doen. Zij zeggen dat SODA dankzij vriendjespolitiek van een oud-agent die bij het bedrijf werkt toegang tot de database heeft gekregen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.