Autobranden in de regio: wie zitten erachter en hoe is het te voorkomen?

UTRECHT - In de donkere dagen rondom de jaarwisseling stijgt het aantal autobranden in onze provincie aanzienlijk. De afgelopen weken zijn er veel berichten van uitgebrande auto's. "Vaak hebben brandstichters een stoornis of doen ze het uit vandalisme, maar soms speelt er meer."
Forensisch psycholoog Ernst Ameling heeft veel ervaring met pyromanen en veelplegers. "Het kan bijvoorbeeld ook gedaan worden om een kat- en muisspel te creëren tussen politie en brandweer enerzijds en het groepje vandalen anderzijds", legt hij uit. "Het zou ook kunnen dat verschillende groepen er een soort competitie van maken. Het is heel lastig eenduidig te benoemen."
De branden in de stad Utrecht worden vooral gesticht in de wijken Kanaleneiland en Overvecht. Het gros lijkt uit vandalisme te zijn gepleegd. En dan het liefst in de donkere dagen voor kerst en oud en nieuw en natuurlijk ook tijdens de jaarwisseling. Maar iemand oppakken is heel moeilijk, legt de politie uit.
"Een auto in brand steken kan in een paar seconden. Tussen het moment van de brandstichting en het daadwerkelijk ontvlammen van de brand, zit doorgaans veel tijd. Dus als niemand jou op dat moment heeft gezien en je laat geen sporen na, hebben we heel weinig om onderzoek mee te kunnen doen."

Gemeente komt in actie

De gemeente Utrecht heeft daarom voor Oud en Nieuw een plan klaarliggen om de autobranden aan te pakken. Zo wordt er zelfs een drone ingezet die warmte kan oppikken. De gemeente wil liever niet ingaan op die plannen, want dat zou juist een aanzuigende werking kunnen hebben op de brandstichters.
Burgemeester Van Zanen zal na de jaarwisseling bekend maken of het plan van aanpak zin heeft gehad.

Mediabeleid

Bij RTV Utrecht komen er geregeld vragen of het wel handig is om de autobranden breed uit te meten. Het geeft de brandstichters namelijk mogelijk een kick om hun brand op televisie of internet terug te zien. Amerling: "Als het om een pyromaan gaat, dan zal diegene graag aandacht zien voor zijn daden of voor zichzelf. In feite beloon je dat gedrag daar dus mee."
RTV Utrecht zal om die reden voortaan terughoudender omgaan bij het brengen van nieuws omtrent autobranden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.