Duizenden lampionnen geven licht in tuin Paleis Soestdijk

Lampionnen geven licht in de tuin.
Lampionnen geven licht in de tuin. © Wouter van Rensen
PROVINCIE UTRECHT - In de tuin van Paleis Soestdijk werden vandaag duizenden lampionnen ontstoken. KWF Kankerbestrijding deed dit om aandacht te vragen voor kanker. Op elke lampion stond een naam van iemand die er door kanker niet meer is, een steuntje in de rug kan gebruiken of er bovenop is gekomen.
"We hebben gisteren de eerste duizenden lampionnen kunnen plaatsen en dan zie je al die lampionnen met een handgeschreven naam", vertelde Mischa Stubenitsky van KWF. "Dat gaat van 'mama', tot 'Piet' en de buurman. Het ene verhaal is hoopgevend, maar er staan ook veel namen tussen van mensen die er niet meer zijn. Dat is mooi, maar ook heel indrukwekkend."
De lampionnen werden in de grond van de paleistuin geprikt in de vorm van een hart. Tijdens een campagne eerder deze maand konden mensen online een lampion doneren. Veel bekende Nederlanders deden dat, onder wie Gerard Joling, Wilfred Genee, Jeroen Snel, Fidan Ekiz, Peter van der Vorst, Mirella van Markus, Dennis Wilt en Caroline Tensen. Tot nu toe werden ruim 22.000 lampionnen verkocht.
Tijdens een campagne deze maand konden mensen online een lampion doneren.
Tijdens een campagne deze maand konden mensen online een lampion doneren. © Caspar Huurdeman

KONINGIN WILHELMINA

Paleis Soestdijk was overigens een bewust gekozen locatie, meldde het KWF eerder. "Paleis Soestdijk is een verwijzing naar de jarenlange band tussen het koningshuis en kankerbestrijding. Koningin Wilhelmina kreeg namelijk exact 70 jaar geleden een 'Nationaal Geschenk' voor haar gouden regeringsjubileum en zo richtte zij KWF Kankerbestrijding op."
Tot nu toe is er een paar ton aan donaties binnengekomen. Met de opbrengst betaalt KWF 'nieuwe doorbraken' in kankeronderzoek. RTV Utrecht besteedt vanavond op tv en via een livestream aandacht aan de actie in het programma 'Lampionnen op Paleis Soestdijk'. De live-registratie begint om 19.00 uur. De paleistuin zelf is vanavond niet toegankelijk voor publiek.
Lampionnen KWF opgebouwd bij Paleis Soestdijk
Het is de derde keer dat de lampionnenactie werd gehouden. Eerder gebeurde dat ook op de Afsluitdijk en het Middelpunt van Nederland in Lunteren.
RTV Utrecht zendt de live-registratie vanavond uit vanaf 19.00 uur.
RTV Utrecht zendt de live-registratie vanavond uit vanaf 19.00 uur. © Caspar Huurdeman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.